Volkswagen wil dat tegen 2030 helft van verkochte wagens elektrisch is
De Duitse autobouwer Volkswagen wil dat tegen 2030 de helft van de modellen elektrisch zijn. Dat blijkt uit de nieuwe strategie, die het bedrijf dinsdag bekendmaakte.
Het masterplan van het bedrijf in het Noord-Duitse Wolfsburg met de naam ‘New Auto’ is onder meer gefocust op het versterken van de digitalisering en de promotie van elektrische voertuigen en mobiliteitsdiensten. Met de nieuwe strategie moeten "synergieën ontstaan die vroeger onmogelijk waren", zei VW-CEO Herbert Diess dinsdag. De wereldwijde auto-industrie is zichzelf volop aan het heruitvinden met het oog op de veranderende vraag van consumenten en de druk om meer rekening te houden met het milieu.
Volkswagen, de grootste Europese autobouwer en de tweede wereldwijd na Toyota, wil ook de ecologische voetafdruk per wagen verkleinen met 30 procent in vergelijking met 2018. Tegen 2040 moet bijna 100 procent van alle nieuwe voertuigen in de belangrijkste markten klimaatneutraal zijn.
Volkswagen wil op deze manier de Amerikaanse groep Tesla voorbijsteken als de marktleider in de e-mobiliteit.
De nieuwe strategie is opgebouwd rond een geleidelijke ontwikkeling van vier platformen, waaronder de technische basis van batterijaangedreven wagens. Daarnaast wil Volkswagen de software in de wagens verbeteren, net als de productie van batterijcellen en nieuwe mobiliteitsdiensten. Ook wil de groep de kosten verminderen door de technische standaarden voor heel de groep te standaardiseren.
De investeringen in de software moeten ook de deur verder openzetten voor zelfrijdende voertuigen. Bedoeling is om de autonome voertuigen samen te brengen op mobiliteitsplatformen en op termijn "het grootste neurale netwerk van autonome voertuigen te creëren". Volkswagen test nu al autonome bussen in München, meer projecten in Duitsland, de Verenigde Staten en China zullen nog volgen. Tegen het WK Voetbal in Qatar eind 2022 moeten er daar zelfrijdende elektrische bussen van VW rijden op de weg.
Batterijfabrieken
Volkswagen had eerder ook al plannen bekendgemaakt voor miljardeninvesteringen voor het uitbreiden van het aantal elektrische en hybride modellen, en de productie van eigen batterijcellen. De autobouwer wil eigen batterijfabrieken bouwen en gaat een partnerschap aan met de Chinese batterijcelfabrikant Gotion High-Tech in zijn site in Salzgitter, in het centrum van Duitsland. De productie van batterijcellen moet daar in 2025 van start gaan. In verschillende Europese landen worden in de komende jaren nog vijf bijkomende fabrieken gebouwd.
Ook hoopt VW tegen 2025 in Spanje te kunnen beginnen met de productie van zijn ‘Small BEV’-serie, van kleine elektrische voertuigen. Het bedrijf wacht nog op steun van de overheid voor het project.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Verkoopverbod voor Ford in Duitsland”
In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. -
HLN Drive
Ecologisch, stevig en ruim: deze elektrische SUV's kwamen dit jaar uit
Geen koetswerkvorm is zo populair als de SUV. Wie zowel wil genieten van het comfort van een ruime, stevige wagen én tegelijk zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, kan voor een elektrische SUV kiezen. Hoewel de SUV’s met stekker een trage start kenden, worden ze nu steeds populairder. HLN Drive neemt de wagens die dit jaar uitkwamen onder de loep en vertelt je welke modellen het overwegen waard zijn. -
PREMIUM
Onze auto-expert geeft zijn top vijf beste hatchbacks: “Qua zuivere rijervaring kan de SUV niet tippen aan een ‘gewone’ hatchback”
We zijn verslaafd aan de SUV. Hoogbouw op wielen. Terwijl een gewone hatchback - vier deuren en een achterklep, maar vooral lager bij de grond - beter rijdt. “Dat zeg ík niet, wel de wetten van de fysica”, aldus onze auto-expert Joost Bolle. Hij geeft zijn top vijf van hatchbacks, in het populairste C-segment, én een exclusieve test van de nieuwe Peugeot 308. -
-
BMW best verkochte merk in april
BMW was in april het populairste automerk van ons land. Dat blijkt uit cijfers van autofederatie Febiac. De Duitse producent van luxewagens had in april een marktaandeel bij de nieuwe wagens van meer dan 12 procent. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?