Ferrari verwacht stevig herstel
De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft vorig jaar 9.119 voertuigen geleverd, 10 procent minder dan in 2019. Dat komt omdat door de coronapandemie de productie wekenlang stillag. Maar Ferrari eindigde het jaar sterk en verwacht in 2021 een verder herstel.
Delen per e-mail
Ferrari blijft ondanks de tegenslagen die het door de coronapandemie moest verduren optimistisch. Het beroemde bolidemerk meldt een goed jaar achter de rug te hebben door recordverkopen in het vierde kwartaal. Voor dit jaar rekent Ferrari op een stijging van de winst door een aanhoudend herstel van de omzet.
Door de coronacrisis moest de productie zeven weken worden stilgelegd. Die achterstand werd deels weer ingelopen in de tweede helft van 2020. Het bedrijf had op commercieel gebied ook last van de pandemie. Zo telde het minder bezoekers in de showrooms en de Ferrari-musea en werd het bedrijf geraakt door uitgestelde races op de Formule 1-racekalender. Ook zorgde een teruggang in de levering van motoren aan Maserati voor minder inkomsten.
In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar steeg de omzet naar ruim 1 miljard euro, 15 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019. Dat lag volgens de automaker aan een recordaantal afleveringen van auto's in de laatste drie maanden van het jaar.
Over het hele jaar liep het totale aantal afgeleverde auto's wel met 10 procent terug naar 9.119 auto's.
Over heel 2020 kwam de omzet uit op 3,46 miljard euro, 8,1 procent lager dan een jaar eerder. De winst daalde naar 609 miljoen dollar (506 miljoen euro), 13 procent minder dan een jaar terug. Ferrari rekent voor dit jaar op een aangepast bedrijfsresultaat van 1,45 miljard tot 1,5 miljard euro. Dat is ongeveer gelijk aan waar analisten al op rekenden. Het resultaat lag iets hoger dan de in november uitgesproken doelstelling en ook net boven de prognoses van analisten. Als het coronavirus de productie dit jaar niet hindert, verwacht Ferrari een omzet van 4,3 miljard euro.
Ferrari moet intussen ook op zoek naar een nieuwe topman. Afgelopen december stapte toenmalig topman Louis Camilleri onverwacht op vanwege persoonlijke redenen. Hij was besmet geraakt met het coronavirus en moest thuis herstellen, maar dat was volgens Ferrari niet de reden van zijn vertrek.
Het was de tweede keer dat een topman het automerk in korte tijd verliet. De voorganger van Camilleri, Sergio Marchionne, overleed eerder door complicaties bij een operatie. Voorzitter John Elkann van Ferrari zal op tijdelijke basis Camilleri vervangen totdat een vaste opvolger is gevonden. Op een lijst van headhunters staan onder meer de topmannen van modemerken Gucci en Valentino, maar ook kandidaten uit de auto-industrie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM31
Volvo verkoopt vanaf 2030 nog uitsluitend online: betekent dit het einde van de klassieke autodealer?
-
Livios
Een lekker fris huis in de zomer? Dit betaal je voor een airco
Op zwoele zomerdagen loopt de temperatuur binnenshuis al snel op. Een lucht-luchtwarmtepomp in koelmodus, beter bekend als airconditioning, is de manier bij uitstek om je woning te koelen. Maar wat betaal je voor zo’n systeem? En wat bepaalt de prijs? Bouwsite Livios zocht het uit. -
HLN Drive
Offroaden duur? Deze wagens bewijzen het tegendeel
Hoewel SUV’s en crossovers steeds populairder worden, zijn er slechts weinigen die echt kunnen uitblinken al terreinwagen. Veel onder hen beschikken zelfs niet over vierwielaandrijving. Met welke wagens kan je ook wat plezier maken in de modder? HLN Drive zocht het uit -
-
6
Tesla-rivaal Lucid Motors gaat naar beurs
De maker van elektrische auto's Lucid Motors, een rivaal van Tesla, krijgt een beursnotering in New York. Het in 2007 opgerichte Lucid wordt geleid door Peter Rawlinson, een voormalige ingenieur van Tesla. -
Economie2
Audi in Vorst en Volvo Trucks in Gent hernemen productie
In de fabrieken van Audi in Vorst en Volvo Trucks in Gent is de productie maandag hernomen. Beide constructeurs zagen zich genoodzaakt om hun productie vorige week stil te leggen door een tekort aan computerchips. -
16
Volkswagen haalt Europese CO2-norm niet: boete van minimaal 100 miljoen euro
De Volkswagen Groep, de grootste autofabrikant ter wereld, heeft de door de Europese Unie gestelde norm voor CO2-uitstoot vorig jaar niet gehaald. De eis was maximaal 95 gram per kilometer per verkochte auto. De fabrikant hangt nu een boete van minimaal 100 miljoen euro boven het hoofd. -
PREMIUM
Volvo Gent mag tweede elektrische wagen bouwen, goed voor 300 nieuwe jobs
Voor Volvo Cars Gent is 2021 alvast goed gestart. De Gentse autobouwer mag - na de elektrische XC40 - ook een tweede elektrisch model gaan bouwen. Zo zal de capaciteit voor elektrische wagens tegen 2022 verdrievoudigen. Als alles loopt zoals gepland, levert dat ook nog eens 300 jobs op.
0 reacties