Zo ver komt de elektrische Tesla Model 3 in de praktijk

Tesla Model 3
Tesla Tesla Model 3
De elektrische Tesla Model 3 is ook bij ons een gewilde auto onder leaserijders. In theorie komt de auto tot 530 kilometer ver met een volle accu, maar de praktijk blijkt minder rooskleurig.

Het Britse consumentenplatform WhatCar? testte twee varianten van de nieuwste Tesla Model 3 in de praktijk. De variant Standard Range Plus met een verondersteld rijbereik van 409 kilometer komt volgens de onderzoekers slechts 315 kilometer ver onder alledaagse omstandigheden. Het topmodel Performance, dat officieel 530 kilometer ver moet komen met volle accu's, strandt al na 384 kilometer.

De Tesla's worden, net als alle andere auto's, sinds kort getest volgens een meer realistische WLTP-testmethode (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Maar ook die wijkt nog flink af van de praktijk, zo blijkt uit tests van de Engelse onderzoekers. Tesla's Model 3 valt daarmee overigens niet uit de toon bij de andere elektrische auto's die door WhatCar werden getest. Alle onderzochte modellen van alle merken reden een stuk minder kilometers met een opgeladen elektrische accu dan er officieel mee gereden zou moeten kunnen worden.

Deze elektrische auto's komen in praktijk het verst (rangschikking van lage naar hoge prijsklasse):

- Hyundai Kona Electric

Officieel bereik: 450 kilometer

Reëel bereik: 416 kilometer

- Hyundai Kona Electric 39 kWh

Officieel bereik: 289 kilometer

Reëel bereik: 254 kilometer

- BMW i3

Officieel bereik: 310 kilometer

Reëel bereik: 265 kilometer

- Kia e-Niro

Officieel bereik: 450 kilometer

Reëel bereik: 407 kilometer

- Tesla Model 3 Standard Range Plus

Officieel bereik: 409 kilometer

Reëel bereik: 291 kilometer

- Tesla Model 3 Performance

Officieel bereik: 530 kilometer

Reëel bereik: 384 kilometer

- Jaguar I-Pace

Officieel bereik: 470 kilometer

Reëel bereik: 407 kilometer

- Tesla Model S (75D)

Officieel bereik: 400 kilometer

Reëel bereik: 328 kilometer

- Audi e-tron

Officieel bereik: 400 kilometer

Reëel bereik: 315 kilometer

- Tesla Model X (100D)

Officieel bereik: 560 kilometer

Reëel bereik: 375 kilometer
155 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Al deze EV's zijn peperduur voor de gewone man en geraken maar rond de kerktoren! En wat als de batterij het begeeft na enige tijd, ze kost al gauw 8 à 9 Dznd € ! Een nieuwe benzine motor de helft! Ook over aanhangerlasten wordt er niets vermeld, alhoewel er nog velen een zware aanhanger zoals een caravan trekken! We leven hier niet in Dubai of Californie hé, ons klimaat is grilliger.

 • Hendrik Patyn

  De EU mix bestaat wel, kijk naar de ADAC studie, waarom altijd die leugens Mr Tamsyn, de mensen hebben recht op de waarheid. Een mix is een samenstelling, wat heeft op gelijke hoogte brengen daar mee te maken. Indertijd vond u België te minuscuul en moesten we alles Europees zien, nu dit niet meer in uw kraam past, moeten we het nu nationaal bekijken. Nog niet opgevallen dat u hier niemand meer kunt overtuigen, u bent niet meer geloofwaardig, men ziet u als een Teslaverkoper...

 • Hendrik Patyn

  De Europese energiemix is terug te vinden in de ADAC studie, geen IW voor nodig. Wat met de energiemix als men hier en daar een kerncentrale wil sluiten? 1 vb: men laat de groene stroom stijgen met 1,4%, het elektriciteitsverbruik stijgt met 1,4 door de elektrische wagens, hoeveel is de stroom dan groener, 0,00. Studie in de UK, je moet tot 27jaar met uw Tesla rijden om hem milieuvriendelijker te maken, zonder rekening te houden met het vervangen van de batterijen. Groot gelijk Mr Verspeelt

 • Geert Tamsyn

  Onzin, natuurlijk, die EU mix bestaat niet, hoe kan je bvb. Noorwegen (waterkracht) op gelijke hoogte stellen met Frankrijk (nucleair). Dat moet per land bekeken worden, de studie van de VUB toont aan dat met de huidige elektriciteitsmix in België, en dat is wat telt, EV 63% milieuvriendelijker zijn dan brandstofwagens. Het is dan ook volledig normaal dat de overheid een gewenste evolutie subsidieert, dat is één van haar essentiële taken.

 • Jan Verstrepen

  Oplossing: plaats een dieselgenerator in de koffer zo kun je de batterijen opladen met diesel. Die dingen zijn totaal nutteloos, alleen voor kleine stadsverplaatsingen en dan nog.