Zigzaggende truck met dode chauffeur achter het stuur gestopt door het leger

De soldaat haalde de 40-tonner in, waarna hij begon te remmen.
Bundeswehr De soldaat haalde de 40-tonner in, waarna hij begon te remmen.
Een Duitse soldaat heeft door een koelbloedige tussenkomst op de Autobahn 4 in Thüringen een zwaar verkeersongeval kunnen voorkomen. Sergeant-majoor Friedemann Frischko (41) reed zijn voertuig voor een rijdende truck met oplegger, waarin de 67-jarige chauffeur levenloos achter zijn stuur ineengestuikt zat. Een spoedarts die toevallig in de buurt was kon enkel nog de dood van de trucker vaststellen. 

“Kolonel Christopher Seidel en ik waren op de A4 richting Dresden onderweg, toen we een 40-tonner zagen die tegen de vangrail reed en vervolgens zigzaggend terug op de weg kwam”, omschreef Frischko de gebeurtenis aan het Duitse persbureau. Toevallig reed achter Frischko nog een ander militair voertuig van het 4e Versorgungsbataillons 142 uit Havelberg. “De kameraden -korporaal-chef Christian Berndt als chauffeur en korporaal Patrick Durmaz als bijrijder- konden ons bijhalen en naast de oplegger rijden. Ze zagen dat de trucker volledig was weggezakt.”

Handrem

De truck bolde tegen een matige snelheid door een werkplaats tussen Gera-Leumnitz en Ronneburg. Durmaz probeerde eerst in de cabine van de truck te geraken. Toen hij daar niet in slaagde, begon Frischko zijn remmanoeuvre voor de truck en met succes. “Ik wilde dit doen om erger te voorkomen”, verklaarde de militair, die al 15 jaar in dienst is. 

Toen de truck zo goed als stilstond, kon de militair uit Havelberg de handrem van de truck optrekken. De bijgesnelde spoedarts en de soldaten probeerden de 67-jarige chauffeur nog te reanimeren, maar voor hem kwam alle hulp te laat. 

Bekijk ook:

Deze chauffeur had extreem veel geluk.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Janssens

  67 jaar was de chauffeur : misschien iets om over na te denken als men weeral eens de pensioenleeftijd wil verhogen. Ook dit heeft met veiligheid te maken..

 • Angela Spaans

  Netjes gedaan van de militairen, had een zwaar ongeluk kunnen veroorzaken. Innige deelneming voor de overleden trucker en zijn familie.

 • robrecht Peeters

  Al de tweede maal in een paar weken tijd zulk een geval op de Duitse autowegen zodat een verplicht jaarlijks hartonderzoek voor beroepschauffeurs misschien aangewezen zou zijn. Want wat wanneer zulk een vrachtwagen een 'Stau' nadert dan krijgt men gerinkel in de glazen en ze moeten daarvoor zelfs niet dood achter het stuur zitten zodat verleden jaar op de expressweg Antwerpen-Knokke.

 • Roger Willems

  M.Sweet, in het transport gaan chauffeurs binnenkort tot hun 97 moeten blijven werken, want die sector loopt stilaan leeg!

 • evelyne dewulf

  men heeft nu zelfrijdende wagens. kan men nu iets inbouwen in truckers die reageren op dergelijke situaties, die de vrachwagen veilig tot stilstand brengen en die een alarmsignaal uitzenden naar bevoegde diensten? zo'n gevaarte kan heel wat schade en leed veroorzaken...