Zelfrijdende vrachtwagen op de openbare weg: Zweden heeft de primeur

De zelfrijdende truck mag voorlopig alleen met lage rijsnelheden worden ingezet.
Einride De zelfrijdende truck mag voorlopig alleen met lage rijsnelheden worden ingezet.
In Zweden is het bedrijf Einride begonnen met het testen van zijn zelfrijdende vrachtwagen op de openbare weg. De elektrisch aangedreven Einride T-Pod truck werkt in de stad Jönköping dagelijks een aantal korte ritten af met lage rijsnelheden in een industriegebied.

De tests van de zelfrijdende T-Pod truck zullen een jaar in beslag nemen. In die periode rijdt de vrachtwagen dagelijks een traject van zo’n driehonderd meter, van een magazijn naar een vrachtterminal. Volgens Einride, het Zweedse bedrijf achter het project, is het de eerste keer dat een zelfrijdende truck zonder back-upchauffeur door de overheid wordt toegelaten op de openbare weg.

Hoewel de vrachtwagen een topsnelheid heeft van 85 km/u rijdt hij tijdens de test amper 5 km/u; hogere snelheden staat het Zweedse transportagentschap Transportstyrelsen op dit moment niet toe. Een andere beperking is dat de tests alleen uitgevoerd mogen worden op een openbare weg in een industriegebied. In de cabine van de T-Pod is geen plaats voor een chauffeur. De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden, via een mobiel netwerk. Er zit een 200kWh-accu in en die zou goed zijn voor een bereik van 200 km.

Bij het proefproject in Jönköping wordt samengewerkt met een logistiek bedrijf. De twee bedrijven overwegen om in andere landen nog een aantal gelijkaardige projecten op te starten. Volgens Einride heeft de technologie van de T-Pod truck de potentie om de CO2-uitstoot door vrachtvervoer op termijn met negentig procent te verminderen.

REUTERS6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • georges friant

  zelfrijdend? eerder een vrachtwagen met een vooraf geprogrammeerde gps aan boord.

 • Eduard Maes

  Ik kom liever een vrachtwagen tegen met een mens achter het stuur.

 • Geert Tamsyn

  Vrachtwagen is het ideale transportmiddel om elektrisch te laten rijden: veel plaats voor batterijen in de oplegger, die meer stilstaat dan de trekker, waardoor er veel oplaadtijd is. En zelfrijdend, dat zijn ze in de toekomst allemaal.

 • Peter van den branden

  Project zonder toekomst

 • Rene Van houdt

  Blijf vooral naarstig zoeken hoe je de mensheid volledig kan uitsluiten enkel om alleenheerser te zijn van het geld. het begint bij één en straks verschieten ze dat er weer gigantisch veel werkzoekende zijn, maar dat is de moderne tijd, eigen put delven. wat ben je met het geld als je toch alleen op de wereld bent met uw robotica gestuurde dingen, zalig zeker zo alleen.