Zelfrijdende 'Google Car' klaar voor proefritten

Google
Internetonderneming Google is klaar om zijn eerste zelfrijdende auto te testen op een circuit. De eerste test in een stad volgt later in 2015. Dat zegt de multinational maandag.

"We gaan deze (kerst)vakantie proefritten maken op onze testbaan en we hopen jullie volgend jaar tegen te komen op de weg in Noord-Californië", zegt de ploeg die werkt aan het project in een bericht op netwerk Google+.

Na jaren voorbereidingen is het Google gelukt om een "volledig functioneel" prototype te assembleren van de door de computer aangestuurde auto. Google gaf maandag geen verdere technische details. In het bericht toonde Google enkel een wit voertuig met afgeronde hoeken.

In mei gaf Google al aan dat de auto stuur, gas- noch rempedaal heeft. "Onze software en ons receptoren doen al het werk", zei projectverantwoordelijke Chris Urmson. De maximumsnelheid van de "Google Car" zou 40 kilometer per uur uur zijn en het design en de uitrusting louter utilitair.

De zelfrijdende auto kan voor een "radicale omzwaai" zorgen, vergelijkbaar met die die de smartphone teweegbracht, zegt Mike Hudson, analist van (markt)onderzoeksbedrijf eMarketer.