Wordt Alfa Romeo eerste slachtoffer PSA-overname?

De Alfa Romeo Tonale, die begin dit jaar werd voorgesteld op het Salon van Genève, moet de boekhouding van de Italiaanse autobouwer weer op orde krijgen.
Geneva Motor Show De Alfa Romeo Tonale, die begin dit jaar werd voorgesteld op het Salon van Genève, moet de boekhouding van de Italiaanse autobouwer weer op orde krijgen.
Het is niet duidelijk of de Fransen er al voor iets tussen zitten, maar het ambitieuze groeiplan dat Sergio Marchionne voor de autobouwer had uitgestippeld, blijkt plots in de vuilbak van de nieuwe FCA-directie beland.

Waren de Alfa Romeo-fans vorige week nog helemaal in de wolken met de gedachte aan een 8C-opvolger, dan worden ze vandaag getrakteerd op een ijskoude douche. Tijdens de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers heeft huidig FCA-topman Mike Manley laten verstaan dat de ‘roadmap’ van Alfa Romeo (een strategisch overzicht van toekomstige lanceringen, nvdr), die ons de komende jaren zeven nieuwe modellen beloofde, “drastisch is teruggeschroefd”. De Italiaanse autobouwer wil zich de komende jaren voornamelijk concentreren op meer rendabele volumemodellen (zoals de verwachte Tonale en een nog compactere B-SUV) om zijn cijfers weer op orde te krijgen, wat betekent dat de beloofde opvolgers voor de GTV en de 8C voorlopig (?) in de koelkast worden gestopt. 

De 'gerationaliseerde' roadmap van Alfa Romeo
Alfa Romeo De 'gerationaliseerde' roadmap van Alfa Romeo

De hand van Tavares?

Hoewel het nieuws wel heel snel volgt op de recente overname van FCA (de groep waartoe Alfa Romeo behoort) door de Fransen van PSA, heeft het er toch alle schijn van dat de beslissing op z’n minst beïnvloed is door de fusie tussen beide autogroepen. PSA-topman Carlos Tavares paste eerder namelijk al een gelijkaardige tactiek toe op Opel, dat z’n rode cijfers in geen tijd wist weg te werken door de minder rendabele modellen zonder boe of bah te verstoten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Peeters

  @Johan Van Biesen : de betrouwbaarheid van de PSA merken is ruim voldoende (zelf beter dan de Volkswagen groep). Aan de FCA merken is inderdaad nog werk.

 • Johan Van Biesen

  We krijgen dus eigenlijk een fusie tussen de meest onbetrouwbare automerken, ja, dat zal goed aflopen, op een gieter van formaat!

 • DIRK RASSCHAERT

  Ja, wanneer men moet kiezen tussen wagens die verkopen en waar men mee rijdt en wagens om in de etalage te zetten ?

 • Carlo Verstappen

  Alfa Romeo heeft de mooiste auto's in auto land, de beste is iets anders.