Waarom je met dit weer beter geen waterflesje in je auto laat rondslingeren

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
Er worden deze week hitterecords bij de vleet gebroken, en het algemeen advies luidt als volgt: doe geen grote inspanningen en drink voldoende water. Laat dat water trouwens niet in je auto liggen, want dat kan wel eens fout aflopen.

Amerikaanse brandweermannen waarschuwen voor het gevaar van waterflesjes die in auto’s blijven rondslingeren. Bij tropische temperaturen warmt een waterfles zodanig op waarna het als vergrootglas kan gaan werken. Dat betekent dat de (gloeiendhete) stralen van de zon gebundeld worden waardoor de temperatuur in dat brandpunt zo hoog is dat die gaatjes in je zetel kan branden. 

Minder waarschijnlijk maar zeker niet onmogelijk: zo’n waterflesje kan zelfs een brand in je auto veroorzaken. Dat gebeurde in 2017 bijvoorbeeld in het Amerikaanse Idaho. Tijdens zijn lunchpauze zag een trucker plots uit zijn ooghoek dat zijn zetel bijna in brand stond. De oorzaak? Het flesje water dat hij had laten liggen. “Iedereen dacht dat ik het verzon", zei Dioni Amuchastegui destijds. Daarom besloot hij om de situatie nog eens na te bootsen, onder toezicht ditmaal. 

Het resultaat filmde hij en ging al snel viraal. 
Op het filmpje was immers duidelijk te zien hoe het waterflesje in direct zonlicht kleine brandplekken op de autostoel achterliet. 

Test

Gezien het filmpje van Amachastegui zo'n succes was, beslisten de brandweerlieden van het Amerikaanse Oklahoma’s Midwest City Fire Department dat het tijd was om de grootte van het gevaar ook eens uit te testen. Uit die test bleek dat zonlicht de warmte via een waterfles met 120 graden versterkt. Ze benadrukken evenwel dat het vuur zich relatief traag ontwikkelt. Je moet je dus niet meteen zorgen maken als je nog water in je auto hebt liggen. Om zeker te zijn, leg je waterflesjes beter niet in het volle zonlicht, maar in de schaduw of onder een stoel. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin De Meyer

  Daarom ligt mijn water steeds in de koffer met een rolgordijn erover.

 • Marina Demesmaeker

  Ook de DIEREN niet vergeten en zeker niet in de auto achterlaten. Grrrr

 • patrick morel

  Lang geleden won ik 6 grote flessen geuze met een kurken stop, het was een warme zondagnamiddag en nadat de auto uren in de zon gestaan had ontkurkten de flessen zichzelf. Gevolg, weken een zoete geur in de auto en veel vliegen.

 • Edmond Dillien

  Wij hebben hetzelfde gehad met zo'n traditionele bolle viskom zij stond in de erker en toen we thuiskwamen roken we verbrand hout en aan die viskom kon je zien dat deze als vergrootglas de zonnestralen concentreerde en er was al 4 cm L op 2 cm B en 1 cm D uit het hout uitgebrand als dit kleinhout had geweest dan hadden er zeker vlammen ontstaan maar nu was het bij smeulen gebleven. Dus nooit meer doorschijnende dingen in de zon zetten was onze conclusie.

 • Mario Adams

  Dus een bierflesje mag wél...?