Waarom autofabrikanten vogelpoep maken

Vogelpoep is zeer schadelijk voor je autolak.
Ford Vogelpoep is zeer schadelijk voor je autolak.
Hoewel vele Russen ervan overtuigd zijn dat geraakt worden door vogelpoep geluk brengt, heeft het voor auto’s minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto’s beter beschermd kunnen worden.

De in het laboratorium ontwikkelde synthetische uitwerpselen zijn zo realistisch dat ze volgens Ford de verschillende eetgewoonten - en dus ook de verschillende zuurgraad van uitwerpselen - van de meeste vogels in Europa nauwkeurig kunnen weergeven. De gefabriceerde stoelgang wordt in sprayvorm op testpanelen gespoten en vervolgens gebakken bij 40, 50 en 60 graden om de hitte na te bootsen waaraan auto’s in de zomer blootstaan. 

De zogeheten bird poop test is slechts een van de beproevingen die de monsters ondergaan. Zo worden bijvoorbeeld ook tests gedaan met fosforzuur gemengd met zeepwasmiddel en synthetisch stuifmeel om de schade door hars en pollen onderzoeken. Op die manier probeert Ford de optimale samenstelling van de lak te vinden om de impact van dit soort verontreinigende stoffen te minimaliseren.

Snel verwijderen

Vooral het voorjaar en de zomer kunnen gevaarlijk zijn voor de laklaag van een auto, omdat er niet alleen meer vogels zijn, maar ook omdat de verf zacht kan worden en kan uitzetten in het zonlicht. Wanneer de lak vervolgens afkoelt, krimpt de lak en hecht al het vuil - inclusief de uitwerpselen van vogels - zich aan het oppervlak. Op die manier kan het vlekken of schade veroorzaken, die alleen door professionelen kan worden verwijderd.

Het advies qua vogelpoep is om je auto regelmatig te wassen met een spons en lauw water met een shampoo met een neutrale pH-waarde. Vogelpoep moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Een of twee keer per jaar in de wax zetten zorgt ervoor dat de laklaag beter bestand is tegen hars, vuil en vogelpoep en zorgt er bovendien voor dat de auto langer zijn glans behoudt. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • aaron lammens

    Je kiest nu toch zelf of je op langere termijn schade wilt door de vogelpoep of niet het ligt aan uzelf om uw wagen te poetsen als hij vuil is en een beetje extra aandacht aan de vogelpoep spenderen indien die aanwezig is op uw lak zeg je foert ik rij nadien met een pimpwagen dan moet je er nu zeker niet over zagen he toch?

  • fabrice Hubaut

    Als je je plaatwerk wil zien, kluts er een eitje op het resultaat is al enkele eeuwen hetzelfde, waarom moet de verantwoordelijkheid alweer bij iemand anders dan de eigenaar gelegd worden?