Vuurspuwende vrachtwagen met 4.000 pk geveild voor 13 miljoen dollar

Thor
automobilemag.com Thor
Op een veiling in Riyad, Saoedi-Arabië, is een vrachtwagen verkocht met twee V12 dieselmotoren en twaalf superchargers. De truck stond te koop voor 12 miljoen dollar (omgerekend zo’n 10,9 miljoeneuro), maar de koper betaalde inclusief koperspremie 13,2 miljoen (omgerekend ongeveer 12 miljoen euro).

De reusachtige vrachtwagen is in de truckwereld beter bekend als ‘Thor’.  Omdat de auto zo uniek is, durfde het veilinghuis geen schatting te geven over de waarde van het voertuig. Wel werd bekendgemaakt dat het zeven miljoen dollar had gekost om de giga-truck te bouwen. Dat betekent een mooie winst voor Mike Harrah, de bouwer van Thor.

Thor
automobilemag.com Thor

De aandrijflijn bestaat uit twee 13,9-liter Detroit V12-dieselmotoren. Dankzij niet minder dan twaalf superchargers komt de truck aan 3.974 pk, meer dan genoeg om de 14.514 kilo wegende  vrachtwagen op te stuwen naar een topsnelheid van 209 kilometer per uur. De basis van Thor wordt gevormd door een Peterbilt 359 crew cabin, die werd verlengd tot 13,5 meter. 

Thor
automobilemag Thor

Bijna alle onderdelen zijn verchroomd of gemaakt van gepolijst aluminium. Dat geldt ook voor de aandrijflijn, naven, remmen en een aantal framecomponenten. Opvallend is dat de auto weliswaar in Riyad werd geveild, maar daar niet fysiek aanwezig was. Het gevaarte bleef achter in Arizona in de VS. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Beneden

  En geïnteresseerd dat we zijn? Maar ach een autojournalist rijd liever met mastodonten en opgefokte wagens in plaats van wagens te testen voor het grote publiek. Een wagen die we wel kunnen betalen in de laagste betaalbare klasse vanaf. Dat betekent bv een VW Golf 1.2 en geen VW Golf 2.0 rabbit.

 • maurice snelders

  We horen onze groene klimaatspijbelaartjes niet. Ver van hun bedshow zekers.

 • Pol Verweg

  En heeft dat gevaarte ook enig nut?

 • michel goethals

  fantastisch op de A12 IN Aartselaar

 • YORICK DAUWE

  De Iron Knight van Volvo haalt al 2400pk uit 1 motorblok.