Vrouwen scoren beter bij theoretisch rijexamen, mannen bij praktijkexamen

Beeld ter illustratie.
BELGA Beeld ter illustratie.
Vorig jaar slaagde 44,5 procent van de vrouwen in hun theoretisch rijexamen, tegenover 36 procent van de mannen. Bij het praktijkexamen doen de mannen het dan weer iets beter dan de vrouwen (53 tegen 50 procent), zo blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Bart Claes (Vlaams Belang). 

Opmerkelijk is dat de slaagkansen van de mannen bij het theoretische rijexamen de afgelopen drie jaar gedaald is met nagenoeg 5 procent, terwijl het cijfer bij de vrouwen constant blijft. Nog merkwaardig is dat hoe ouder de kandidaat is, hoe kleiner zijn of haar kansen zijn om te slagen, vooral bij het theoretisch examen. Kandidaten jonger dan 20 jaar slagen in 55 procent van de gevallen voor het theoretisch examen. Bij de 30-tot-39-jarigen is dat nog 20 procent en bij de 40-plussers nog nauwelijks 17 procent. Ook bij het praktijkexamen lijkt de leeftijd in het nadeel van de kandidaat te spelen. Van de jongeren onder de 20 slaagt nagenoeg 59 procent, terwijl de slaagkansen van de 40-plussers onder de 40 procent zakken.

Vorig jaar slaagden 39.500 kandidaten van de eerste keer in het theoretisch examen. Er hadden 17.300 kandidaten twee pogingen nodig, 6.350 drie en toch nog een kleine 500 maar liefst acht pogingen. Ook hadden 1.729 volhouders tien of meer pogingen nodig om te slagen voor de theorie. Voor de praktische proef hadden 29.300 kandidaten slechts één poging nodig, 15.800 twee pogingen en nog 1.000 vijf pogingen. Er waren 33 kandidaten die hun praktijkproef meer dan tien keer aflegden vooraleer ze naar huis konden met een rijbewijs.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Robert DE REU

    Is gelukkig allemaal van na mijn tijd die examens en rijproeven, toch wens ik de toch al zenuwachtige kandidaten voor de praktische rijproef veel geluk met heel de tijd nog een extra mondlap op, hopelijk heeft de testwagen een goede airco.