Ga naar de mobiele website
^ Top

Volvo stuurt wagens uit Chinese fabriek per trein naar haven Zeebrugge

De S90 zal met de trein naar Zeebrugge gevoerd worden.
afp De S90 zal met de trein naar Zeebrugge gevoerd worden.
De Zweedse autobouwer Volvo gaat elke week enkele honderden wagens die worden geproduceerd in zijn fabriek in het Chinese Daqing, per trein naar de haven van Zeebrugge sturen. De verbinding werd gisteren in China gelanceerd in aanwezigheid van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Voor de haven van Zeebrugge is het project vooral symbolisch belangrijk, zegt haventopman Joachim Coens.

Volgens Coens wordt de eerste trein vanuit China eind juni in Zeebrugge verwacht. Kris Peeters spreekt van een ambitie om tot 300 treinen per jaar te laten rijden, maar volgens Coens "wordt er in een eerste fase gemikt op drie treinen per week, met ongeveer 120 auto's per trein". Op termijn verwacht Coens op jaarbasis 30.000 à 40.000 Volvo's uit China. Dat betekent dat de frequentie nog fors opgedreven zou moeten worden.

De nieuwe wagens, van het model S90, worden vervoerd in containers. De haven is nog op zoek naar retourlading om de treinen op de terugweg naar China mee te vullen.

De treinreis zou een twintigtal dagen duren, al kan dat volgens Coens in het begin wat langer zijn. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua spoort de trein door Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland richting Zeebrugge. Vanuit de Belgische haven zullen de auto's verder worden verdeeld.

Wereldhub
"Zeebrugge staat bekend als een wereldhub voor nieuwe wagens", duidt Coens. De nieuwe verbinding is vooral symbolisch belangrijk, want in volume vertegenwoordigt ze maar een fractie van de bijna 2,8 miljoen nieuwe wagens die de haven in 2016 behandelde.

Bij Volvo in Zweden bevestigt men alleen dat de trein S90's zal vervoeren. Volvo heeft ook een productievestiging in Gent.

Zijderoute
Peeters is in China naar aanleiding van een top over de moderne zijderoute, die de handel tussen China enerzijds en Europa en het Afrikaanse continent anderzijds moet verbeteren.

De minister zal er ook een ontmoeting hebben met de topman van Hainan Airlines, zegt zijn woordvoerster. De luchtvaartmaatschappij tekende enkele maanden geleden een intentieverklaring om in de tweede helft van dit jaar een verbinding op te starten tussen Brussel en Shanghai. Een concrete opstartdatum is er sindsdien echter nog niet gekomen. Hainan vliegt al tussen Brussel en Peking.

Meer over37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Truckdriver 1976

  Pol versnol@ bij volvo gent rollen jaarlijks meer dan 240000 auto's van de band

 • Berdine BERDINE JOOS

  Peeters is weer een uitstapje aan het maken en weeral een beetje zakgeld te verdienden .

 • Nicole Van Hoffelen

  En waarom niet per binnenvaartschip?

 • Chris Van Assche

  Het feit dat Volvo cars Gent aan het bijbouwen is betekent niets. Opel Antwerpen had ook vlak voor de sluiting een nieuwe spuitfabriek geplaatst. Grotendeels op kosten van de regering via subsidies. Ik vrees het begin van het einde voor Volvo Cars Gent.

 • Benny Van den broeck

  Made in China :-))) bahh

Meld een bug