Volvo laat je over drie jaar slapen en films kijken achter het stuur

Associated Press
Automobilisten kunnen in 2021 achter het stuur films kijken en slapen, beweert Volvo - zij het voorlopig alleen op snelwegen.

Volvo's technologie voor autonoom rijden is binnen drie jaar klaar. Bestuurders hoeven zich niet meer op het rijden te richten en kunnen zich dus op andere dingen storten als appen, Facebook checken, een filmpje kijken of nog even een half uurtje doorslapen.

Henrik Green, de Europese directeur van de onderzoeksafdeling van Volvo, vertelde tegen Jalopnik dat het systeem beschikbaar zal komen op de volgende generatie SUV van de XC90 serie. Het systeem is Level 4 autonoom, wat betekent dat er geen tussenkomst van de bestuurder vereist is.

De techniek werkt helaas nog niet op alle wegen. Volgens Green zou de technologie van Volvo alleen van toepassing zijn op grote autosnelwegen, waarbij kaart- en lasertechnologie wordt gebruikt om te navigeren.

Volvo's XC90 met deels autonome technologie aan boord
AFP Volvo's XC90 met deels autonome technologie aan boord

De fabrikant heeft zijn technologie 'Highway Pilot' gelabeld en verwacht wordt dat deze tegen meerprijs wordt aangeboden op de nieuwe XC90. De beweringen van Green komen als een verrassing. Eind vorig jaar zei Volvo nog dat ze hun testsessies met auto's zonder bestuurder zouden uitstellen tot tenminste 2021.

Wetgeving nog niet klaar

Als het Highway Pilot-systeem voor die datum klaar is, zou dit een van de eerste volledig autonome systemen op de markt kunnen worden. Helaas is de wereldwijde verkeerswetgeving tegen die tijd echter nog niet overal zover. De kans is dus groot dat de technologie van Volvo eerst op Amerikaanse versies van de XC90 geleverd zal worden, voordat deze naar Europa komt.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van Winckel

  Het merendeel van de Belgische automobilisten verkiest nog altijd een handgeschakeld voertuig ( tegen alle logica en comfort in ) . En die zou dan zijn stuur uit handen moeten geven ? Dream on .

 • Ton Erden

  Daar moet je geen 15 jaar op wachten kijk eens rond in de file met wat ze allemaal bezig zijn Je zou denken dat alle wagens autonoom rijden

 • Jurgen Van Den Bergh

  Vleugje humor Zino, vleugje humor ;)

 • Gino Denil

  Wordt een ramp als dat moet rijden tussen wezens met onvoorspelbaar gedrag die nog zelf sturen. Van die film zal verder niets in huis komen. De baas zal wel bepalen dat je nu tijdens de woon-werk verplaatsing rustig kan doorwerken.

 • Tom Michiels

  En zo kan de mens binnenkort niks meer zelf...