Volvo Gent maakt kans om Chinese wagen te bouwen

Photo News
 Chinese autobouwer en Volvo-eigenaar Geely overweegt om wagens van het nieuwe merk Lynk & Co in de Gentse Volvo-fabriek te laten bouwen. Dat heeft de Belgische commercieel directeur van Lynk & Co, Alain Visser, verteld in een interview met persbureau Reuters. Zowel Volvo als Lynk bevestigt de mogelijkheid.

Het nieuwe automerk is een zusterbedrijf van Volvo. Het eerste model wordt op hetzelfde platform (CMA-platform) gebouwd als de Volvo XC40, die nu in Gent van de band rolt. Lynk zal ook in Europa op de markt komen.

De auto's worden nu in China gebouwd, maar moederbedrijf Geely overweegt om de auto ook in Volvo Gent te laten laten vervaardigen. Aanvankelijk was sprake om de wagens in Gent én de Amerikaanse Volvo-fabriek te laten bouwen. Maar volgens Volvo wordt enkel de piste van Gent onderzocht. "Volvo bevestigt dat de mogelijkheid wordt onderzocht om de auto's in Gent te laten bouwen", aldus een woordvoerder van Volvo Gent. Ook Lynk zelf bevestigde dat de mogelijkheid wordt bestudeerd.

Wanneer dat mogelijk zou gebeuren, om hoeveel wagens het zou gaan en hoeveel extra tewerkstelling dat met zich mee zou brengen, is nog niet duidelijk.

Als zoete broodjes

Lynk & Co lanceerde gisteren de verkoop van de '01', een SUV, in China. "De snelst verkopende auto ter wereld", klonk het. De wagen ging een tiental dagen geleden online in voorverkoop in het Aziatische land - na 2.17 minuten waren online 6.000 bolides verkocht. Het merk spreekt naast de internetverkoop ook van een 150-tal verkooppunten in China.

"Europa, de volgende halte", deelde Lynk daarbij mee. De eerste modellen die nu verkocht worden, hebben een benzinemotor van Volvo. "Wanneer de productie voor Europa begint, zullen nieuwe elektrische motoren standaard zijn, met meer technologie en connectiviteit", aldus Lynk in het persbericht.

"De prijzen in Europa zullen hoger zijn dan die van de eerste generatie wagens onthuld in China." Een '01' kost er 158.800 tot 202.800 yuan, of omgerekend zowat 20.000 tot 26.000 euro.

Lynk werd zowat een jaar geleden aangekondigd.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vispoel Rousseau

  Hier of ginder?.....

 • Patrick Beelen

  Op minder dan 20 jaar heeft heel de kapitalistisch systeem hun lichamen verkocht aan de Chinezen enkel voor geld.

 • Johan Billiet

  Yorick Dauwe: het artikel handelde over Volvo Cars (en niet over de Volvo Group) vandaar is de vermelding Volvo voldoende...

 • Ian Vandenbossche

  Mijn kleinzonen kunnen best chinees als tweede taal ipv frans. Ze kunnenook beter immigreren naar china, want hier wordt het te gevaarlijk. Botsende gewoonten, talen en godsdiensten.

 • Dan Midden

  mooie reclame: je laat 1 procent hier bouwen en de rest wordt verscheept zodat je ze kan verkopen als "Europese kwaliteit".