Volkswagen garandeert dat het opdraait voor mogelijke extra uitstootbelastingen

Topman Matthias Müller.
EPA Topman Matthias Müller.
Het Volkswagenconcern zal de mogelijke extra lasten voor de honderdduizenden auto's met opgesmukte CO2-uitstootwaarden zelf dragen. "Het Volkswagenconcern zal ervoor instaan dat mogelijke meerbelastingen gecompenseerd worden", schreef VW-topman Matthias Müller vandaag in een brief aan de 28 Europese ministers van Financiën. Ook in ons land worden voertuigen belast op basis van de CO2-uitstoot.

Müller vraagt de financiënministers om mogelijk extra belastingen rechtstreeks in rekening te brengen bij het concern, ook als dat misschien organisatorische moeilijkheden geeft. Letterlijk klinkt het als volgt: "We zouden u zeer dankbaar zijn als ook u bereid zou zijn om, zo nodig, via de gepaste juridische of administratieve voorzorgsmaatregelen te garanderen dat de bevoegde belastingdiensten niet onze klanten, maar Volkswagen rechtstreeks mogelijke meerbelastingen aanrekenen."

VW deelde begin deze week mee dat de CO2-uitstoot van ongeveer 800.000 voertuigen van het concern, en dus ook het brandstofverbruik, te laag werd aangegeven. Het is nog onduidelijk of daar ook auto's tussen zijn die verkocht zijn in België. Midden september moest VW al toegeven dat het uitstoottests manipuleerde. Toen ging het om stikstofwaarden.