VIDEO: Zo ‘blust’ de brandweer een elektrische BMW i8

BD.nl
Een elektrische BMW i8 is maandag in brand gevlogen in een showroom in de Nederlandse stad Breda (Noord-Brabant). Doordat de wagen elektrisch is, kon hij niet op de normale manier worden geblust. De auto moest daarom gedompeld worden in een grote container met water. Het voertuig moest daar 24 uur afkoelen.

De auto, met een waarde van 160.000 euro, was nog gloednieuw en waarschijnlijk door een technisch mankement in brand gevlogen. De brandweer heeft de auto zo snel mogelijk naar buiten geloodst en daar het ergste geblust. Maar door de vele elektronica in de wagen, is de brand moeilijk volledig te doven. 

Daarom heeft de brandweer een grote container met water laten komen zodat de auto volledig ondergedompeld kon worden. Dat is de enige manier om een elektrische auto te kunnen blussen. De auto moest vervolgens nog 24 uur in het water staan, om er voor te zorgen dat hij volledig is afgekoeld. 

Het water waarin de auto staat kan niet zomaar weggegooid worden. Daarin zitten nu allerlei zuren en giftige stoffen opgelost die uit de accu's komen. Het bluswater moet dus apart worden geloosd. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf Van Bever

  De accu in een wagen is bij ongevallen de oorzaak van brand ( kortsluiting ) , dus iedereen rijd met een bom aan boord. Sommige merken wisten dat en bouwden de accu veilig onder de achterbank...en niet in motor compartement...

 • Erwin Lauwens

  Rij milieubewust, rij elektrisch. Tegen 2025 alle wagens op elektriciteit: gaat mooi worden als zo ene in brand vliegt of een ongeval heeft tijdens de spitsuren op de ring rond Brussel. Leve het milieu.

 • marco serfs

  elektrisch rijden is niet alleen erg vervuilend door de batterij maar ook nog eens extreem gevaarlijk. ik denk dat waterstof de oplossing is.

 • Ken Goeste

  Heb op de duitse tv een reportage gezien van zo'n elektische autobrand en dat was niet simpel. Tot 4 keer toe schiet die terug in brand. Elektrische wagens zijn bij een serieus ongeval een doodskist als die in brand vliegen. Daarom voor mij zeker geen elektrische auto maar een goed dieselke.

 • Carlo Verstappen

  Ik ga mijn diesel toch maar houden, want het zal je maar over komen dat je auto vuur vat in de garage. Onze politiekers moeten er maar ene kopen.