VIDEO: Politie verspreidt dashcambeelden van dodelijke aanrijding zelfrijdende wagen

Op de dashcamvideo is te zien hoe slachtoffer Elaine Herzberg met haar fiets de onverlichte weg oversteekt.
AP Op de dashcamvideo is te zien hoe slachtoffer Elaine Herzberg met haar fiets de onverlichte weg oversteekt.
De politie van het Amerikaanse Tempe in Arizona heeft woensdagavond een dashcamvideo vrijgegeven over het dodelijke ongeval met een zelfrijdende Volvo SUV van Uber waarbij zondagavond (plaatselijke tijd) een voetgangster om het leven kwam.

Op de beelden is te zien hoe de 49-jarige Elaine Herzberg met haar fiets de onverlichte weg oversteekt. De zelfrijdende Volvo rijdt met aanzienlijke snelheid en merkt haar te laat op. In de auto zat een vrouw die het voertuig geheel autonoom liet rijden. Ook zij is gefilmd. Rafaela Vasquez (44) leek momenten voor het ongeval niet erg alert.  Haar opdracht was om in geval van nood tijdig in te grijpen en zelf de wagen te laten remmen. De vrijgegeven beelden stoppen net na het ongeval. 

De Volvo was door Uber de weg opgestuurd als onderdeel van een testrit. Het taxibedrijf wil in de toekomst groots inzetten met zelfrijdende wagens. Uber heeft na het ongeval verdere proeven met zelfrijdende wagens met onmiddellijke ingang stopgezet. Noch het bedrijf, noch inzittende Vasquez zijn tot nu toe aangeklaagd.

Vasquez is in het verleden veroordeeld voor een gewapende overval. Hij heette toen nog Rafael, maar gaat nu door het leven als vrouw (Rafaela). 

Inzittende Rafaela Vasquez verklaarde de voetgangster niet te hebben gezien.
AP Inzittende Rafaela Vasquez verklaarde de voetgangster niet te hebben gezien.
De Volvo SUV van Uber en de beschadigde fiets net na het ongeval.
AP De Volvo SUV van Uber en de beschadigde fiets net na het ongeval.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk dirksen

  De AI zal nooit de flexibiliteit hebben zoals de mens om vb bij werken of onvetwachte gebeurtenissen in te grijpen. Neem nu de rijstroken of borfen langs de weg. Ooit heeft er verf opgezeten maar dat s al lang wEggesleten. Hoe gaat die uber dat interpreteren

 • Poli Finario

  Ik zou wel eens willen zien hoeveel menselijke chauffeurs hier nog konden stoppen. Nu is het makkelijk hé, je weet dat er iets zal komen. Procentueel rijden autonome wagens momenteel minder ongevallen dan wagens met menselijke bestuurders

 • jonas libbrecht

  David van broek: zo'n detectie systemen zijn gemaakt om ook te zien wat het menselijk ook niet kan zien ... Volgens mij zit hier toch wel een bug aan gekoppeld in de wagen

 • Sam Van Asselt

  David van den broek Alle toch nog iemand met een verstand!

 • Serge Surmont

  We kennen niet de remafstand. De sensoren geven een onmiddellijke remopdracht bij het dedecteren? Teveel afwezige elementen om tot een juist oordeel te komen. De dame in kwestie heeft een foute berekening gemaakt, zoals vele mensen dit gaan doen nu de electrische voertuigen opkomen, want die gaan we niet horen afkomen.