Exclusief voor abonnees

Vandaag liegt de auto niet meer over verbruik: onze expert legt uit hoe dat komt en welke autotypes nog zuiniger rijden dan ze beloven

De Citroën C5 Aircross is een van de 12 modellen die getest werden op verbruik.
RV De Citroën C5 Aircross is een van de 12 modellen die getest werden op verbruik.
Hoe vaak heb je het niet gelezen. Dat de merken systematisch liegen over het gemiddeld verbruik van hun auto’s. Algemene pers, consumentenorganisaties of milieugroeperingen: ze sprongen er gretig op. Maar het mag ook eens gezegd: vandaag liegt de auto niet meer. Hoe dat komt? Vier letters: WLTP. Lees en verneem. En kijk meteen ook in de spiegel. Immers: of je dat gemiddeld verbruik haalt, hangt vooral af van je rijstijl.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RONNY BROECKX

  Ik heb een citroen C4 Grand Picasso 2L diesel . Met een rit naar Spanje in totaal 3400Km gereden met een verbruik van 4,8Liter per 100Km . De max snelheid was wel op 115Km/Hr gehouden (110 op de tomtom gps) en zoveel mogelijk op Cruise control gereden .De gegevens van de boordcomputer kwamen exact overeen met de getankte hoeveelheid en de gereden km . Dit vind ik een meer dan behoorlijk resultaat .

 • Stephan Persoons

  WLTP is een meetmethode, net zoals al de rest, en houdt dus geen rekening met je eigen rijstijl noch traject dat je zoal neemt (en dus of je meer/minder file en dergelijke hebt). Enige dat het oplevert is dat de overheid meer belasting kan innen omdat je CO2-waarden officieel hoger liggen

 • Eduard Vanderheyden

  Ford 1.0 cmax benzine 125 pk. Verbruik volgens boordkomputer 5.6l tot je tankt dan is dit algauw 5.9l.

 • Mats Dendonder

  WLTP zegt nog niets, ze gaan immers uit van veel te weinig snelwegkilometers. Wil je echt iets weten? Ga bij de amerikaanse EPA cijfers kijken. Verbruik interesseert me totaal niet. Ik rijd auto voor mijn plezier, zolang dat nog mag in het autoritaire europa.

 • tom verstrepen

  Renault zal er goed uitkomen,de beste diesels op de markt..