Uw GPS kan uw brandstofverbruik met 10 procent doen dalen

De testwagen van Delphi Technologies
Delphi Technologies De testwagen van Delphi Technologies
Ja, ja, blijkbaar kan uw GPS uw brandstofverbruik met maar liefst 10 procent verminderen. Dat is in ieder geval de uitdaging die GPS- en kaartenspecialist TomTom en apparatuurfabrikant Delphi Technologies gezamenlijk aangaan.

TomTom verzendt zeer nauwkeurige gegevens in real time (weghelling, snelheidslimieten, infrastructuur, verkeersdichtheid en weersomstandigheden,...). Door deze geavanceerde cartografische gegevens te integreren, maken de rijhulpmiddelen van Delphi Technologies het voertuig intelligenter. Wat het brandstofverbruik naar beneden moet halen.

Er zijn tests uitgevoerd met het prototype van het voertuig met “intelligent rijden”. Deze werd uitgerust met Delphi’s PoC (Proof of Concept) technologie, verrijkt met TomTom data.

Anticiperen op de weg

Het voertuig was in staat om te anticiperen op scherpe bochten, hellingsveranderingen, bewegwijzering en andere veranderingen in de staat van de weg die eisen zouden stellen aan de motor. Hierdoor konden de snelheid en het vermogen optimaal worden aangepast aan alle omstandigheden. Als gevolg daarvan is het brandstofverbruik met meer dan 10 procent gedaald. “Dit is bereikt zonder afbreuk te doen aan de rijervaring of de reistijden te verlengen”, aldus het persbericht van TomTom.

Het persbericht vermeldt niet het aantal bestuurders dat aan het onderzoek heeft deelgenomen, noch het aantal kilometers dat tijdens deze proeven is afgelegd. Het enige dat bekend is, is dat meerdere chauffeurs hun eigen route hebben kunnen kiezen.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  @Jeroen Van Dijck ,Uw minder verbruik heeft vooral te maken met soort van materiaal dat Nederlanders gebruiken om wegen aan te leggen en maakt ook een stuk minder kabaal.

 • Johnny L Verhoeven

  Als je je zorgen moet maken over het verbruik koop je best geen auto.

 • Guy Peeters

  De verkeerslichten in Nederland zijn al meer dan 20 jaar op elkaar afgestemd. Waarom is dat hier nog steeds niet gebeurd ?

 • Jeroen Van Dijck

  In nederland is mijn brandstofverbruik 10 tot 20% minder dan hier in belgie. Puur door de betere doorstroming en beter afgestelde verkeerslichten.. :shock:

 • Rody Franks

  Daarom hebben de meeste ingebouwde systemen naast snelste en kortste ook nog de instelling "meest economische" weg, Etienne.