Trump heeft een nieuwe auto: 's werelds best beveiligde limousine

De nieuwe presidentële limo verscheen gisteren voor het eerst in het openbaar, tijdens Trumps bezoek aan de Verenigde Naties.
AFP De nieuwe presidentële limo verscheen gisteren voor het eerst in het openbaar, tijdens Trumps bezoek aan de Verenigde Naties.
De nieuwe auto van de Amerikaanse president Donald Trump verscheen gisteren voor het eerst in het openbaar. 's Werelds best beveiligde auto, bijgenaamd The Beast, dook op in New York. 

The Beast haalde in Manhattan president Donald Trump op, die met zijn helikopter Marine One landde en vervolgens een bezoek bracht aan een vergadering van de Verenigde Naties.

De nieuwe limousine vervangt het tien jaar oude exemplaar dat jarenlang ook dienst deed voor president Obama. De nieuwe presidentiële limousine - met het kenteken 800-002 - lijkt aan de buitenkant vooral een evolutie van het vorige model. Hij is onder meer herkenbaar aan de nieuwe LED-koplampen. De auto heeft veel weg van de huidige generatie van de Cadillacs (Escalade en CT6 sedan), maar schijn bedriegt.

Onderhuids is dit namelijk een volledig nieuw geconstrueerd voertuig, waarbij de nadruk ligt op nog meer  beveiliging. Om het enorme gewicht als gevolg van zware bepantsering te dragen, kreeg de limo de technische basis van een vrachtwagen. Kenners schatten het gewicht op rond de 8.000 kilo. Een landmijn of 
antitankgranaat heeft geen schijn van kans. Hetzelfde geldt voor gifgas. De auto heeft zijn eigen brandblussysteem en kan de inzittenden desnoods van eigen zuurstof voorzien. 

AFP

Rookgordijn

Deze keer is ook alle elektronica grondig vernieuwd, om waar ook ter wereld de beste (satelliet-)communicatie met Washington tot stand te brengen. Afluisteren of hacken is vrijwel onmogelijk. Verder doen allerlei geruchten de ronde over wat de Secret Service allemaal nog meer in de kolos heeft gestopt. De auto zou een rookgordijn of oliespoor kunnen creëren en zelfs traangas kunnen verspreiden. Ook zouden stroomstoten in de portiergrepen mogelijk zijn, om belagers te weren. 

Reservebloed

Een van de merkwaardigste, maar evenmin ooit officieel bevestigde accessoires zou een zak reservebloed zijn voor de president. Het hoofddoel van de auto is in elk geval om te allen tijde te kunnen ontsnappen bij een aanval. De chauffeur is erop getraind om zich uit de meest hachelijke situaties te kunnen redden.

De ontwikkeling en de bouw van de auto hebben vijf jaar geduurd. Autofabrikant General Motors kreeg van het Witte Huis in 2014 de definitieve opdracht en mag hiervoor 12,5 miljoen euro in rekening brengen.

Korte ritten

De stoelopstelling is in drie zitrijen: 2+3+2. De limousine zal voornamelijk worden gebruikt voor korte ritten, om de president na aankomst met zijn Boeing 747 (Air Force One) of helikopter (Marine One) naar zijn eindbestemming te brengen. Dat gebeurt altijd altijd onder begeleiding van een omvangrijke politie-escorte, waar ook Trumps bodyguards in gepantserde auto's deel van uitmaken.

REUTERS30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • birg prokali

  wat is er eigenlijk aan Trump te beschermen? In die man zit helemaal niets in ! Alleen maar een hoop miserie creêren

 • Gerard Braeckmans

  Walter Lippens, niet overdrijven beste! DE beste president? Laat me niet lachen. Normaal gezien laat men die man psychiatrisch onderzoeken.

 • Walter Lippens

  Ja en dan? De beste VS president ooit mag voor mij over een degelijke wagen beschikken. Hij is het meer dan waard.

 • Marnik Van Moorleghem

  Moet kunnen,een zeer beveiligde auto tegen mogelijke aanslagen voor de machtigste man van de wereld.Wie daar jaloers van is,moet zich aanstellen als mogelijke presidentskandidaat.

 • Ivan Hessels

  Beveiliging van Presidenten blijft, voor wie dan ook, een noodzaak. Kijk maar eens terug in de tijd! Zelfs zogenaamde populaire en sympathieke presidenten moesten er aan geloven, gedood door één of ander wacko! Bij de anderen werd dit dan weer net op tijd verijdeld! Dus, ja, ook voor Trump odig.