Tesla verslaat Mercedes en BMW in de topklasse

Tesla Model S
Tesla Tesla Model S
Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Duitse autofabrikanten verslagen in de topklasse. Vorig jaar werd de Tesla Model S in Europa meer verkocht dan de Mercedes S-Klasse, BMW 7 Serie en Audi A8. 

Hiermee komt een einde aan de dominantie van de Duitse autofabrikanten in de hoogste prijsklasse, waar de luxueuze limousines vooral verkocht worden aan directieleden, staatshoofden en andere vips. In de afgelopen decennia waren Mercedes, BMW en Audi hier heer en meester. 

Dat de Duitse industrie nu verslagen is door het Amerikaanse Tesla, moet een pijnlijke nederlaag zijn. Immers, juist de topmodellen in deze klasse dragen bij aan het imago van een merk. Een vlaggenschip als de S-Klasse of 7 Serie heeft altijd de nieuwste innovaties aan boord en biedt het beste van het beste van wat een merk in huis heeft.

Tesla verkocht in 2017 in Europa 16.132 exemplaren van de Model S. Dat betekent een stijging van 30 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Mercedes boekte met zijn S-Klasse slechts 3 procent groei en stokte bij een aantal van 13.359. BMW's topmodel, de 7 Serie, moest zelfs een forse daling van 13 procent incasseren en kwam niet hoger dan 11.735 auto's. Audi is met de A8 altijd al een van de kleinere spelers geweest in dit marktsegment.

Europa volgt met de overwinning van Tesla het voorbeeld van de VS. Daar verkoopt Tesla in de topklasse inmiddels twee keer zoveel auto's als Mercedes. Tesla, dat uitsluitend volledig elektrische auto's maakt, kan zich echter nog niet wereldwijd marktleider noemen. Dat is nog steeds Mercedes met zijn S-Klasse. Dit komt vooral door de reusachtige automarkt in China, waar Mercedes sterk aanwezig is en Tesla nauwelijks voet aan de grond krijgt.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • werner de coninck

  Kijk eens naar de povere, goedkope afwerking!

 • Peter Van Dyck

  Kwalitatief en zelfs technologisch is een Tesla absoluut niet te vergelijken met Audi en co! Ze worden fiscaal nog eens gesteund. Iets wat vooral de bedrijfsleiders overhaalt om een Tesla te nemen, maar niet jan modaal!

 • paul van de velde

  Een Tesla vergelijken met een Mercedes S klasse getuigd van hoogmoed. Dat Trump zo iets zou zeggen, ok, maar een journalist? S staat een paar trappen hoger dan een Tesla qua comfort en rijgenoegen. Hij accelereerd niet in 2 sec. naar honderd km/h maar je hebt ook geen 45 min. nodig om hem verder te laten rijden als de brandstof op is. En de centrale huisbioscoop vooraan in de Tesla mogen ze ook hebben.

 • Luc D'haese

  De verschillen zijn groot op alle vlakken. Tesla maakt op iedere auto mega verlies, de andere mega winst. Verder, landen zoals België krijgen auto’s als Tesla bijna gratis, neen niet de modale burger, daar legt vadertje staat niet de helft bij!

 • Ben Martens

  Tesla's zijn 120% fiscaal aftrekbaar, meer moet je daar niet achter zoeken. Die Tesla's worden toch enkel maar gekocht door zelfstandigen en bedrijven, omdat ze zo fiscaal interessant zijn. En na 4 jaar weg en terug een nieuwe om af te trekken. Moest ik als particulier zo veel geld moeten geven voor een luxewagen, dan zou ik toch zeker geen Tesla kopen.