Tesla trekt zich formeel terug uit onderzoek naar dodelijke crash

De gecrashte Tesla SUV ramde eind maart een betonnen rijbaanafscheiding op Highway 101 in Mountain View, Californië.
AP De gecrashte Tesla SUV ramde eind maart een betonnen rijbaanafscheiding op Highway 101 in Mountain View, Californië.
Tesla heeft zich formeel teruggetrokken uit een onderzoek naar het ongeluk met een Tesla Model X waarbij vorige maand in de Californische plaats Mountain View de bestuurder om het leven kwam. 

Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen omdat toezichthouder NTSB wilde dat Tesla geen informatie over zijn automatische besturingssysteem met het publiek zou delen, en dat vond de autobouwer maar niks.

Bestuurder

Tesla kwam eerder zelf al actief met het bericht naar buiten dat het ongeluk zou zijn veroorzaakt doordat de bestuurder niet goed op de weg lette. De Autopilot-functie van Tesla zou dus niet de schuldige zijn geweest. Het systeem waarschuwde volgens de fabrikant juist meerdere keren. Maar de bestuurder greep niet in, wat hij volgens Tesla wel had moeten doen.

Het dodelijke ongeval gebeurde eind maart met een Tesla Model X op de snelweg in Silicon Valley. De auto sloeg door de middenberm. Nadien botsten nog twee tegenliggers op de verongelukte Tesla. De bestuurder, een 38-jarige werknemer van Apple, stierf in het ziekenhuis. 

Verantwoordelijkheid

Tesla blijft overigens onofficieel wel zijn medewerking verlenen aan het onderzoek. De familie van het slachtoffer heeft inmiddels hulp ingehuurd om te kijken of er juridische stappen tegen de fabrikant kunnen worden genomen. Ongelukken met (deels) zelfrijdende auto's liggen onder het vergrootglas vanwege de nog jonge technologie achter zulke auto's en vraagstukken over de juridische verantwoordelijkheden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.