Tesla populairste auto in Nederland

Een Tesla Model 3.
EPA Een Tesla Model 3.
In Nederland was de Tesla Model 3 vorige maand de populairste auto. Dat blijkt uit de statistieken van onder meer sectorfederatie Bovag. Van de kleinste Tesla werden er 5.768 ingeschreven, het Amerikaanse merk van elektrische auto's heeft daarmee een marktaandeel van ruim 15 procent. Van de andere types -de modellen S en X- werden er nog eens 122 geregistreerd. Tesla was daardoor vorige maand ook het populairste merk.

Door de goede verkoop van de Tesla Model 3 is de elektrische wagen nu het meest geregistreerde model tijdens de eerste drie kwartalen van 2019. In totaal werden 13.587 stuks ingeschreven, goed voor een marktaandeel van ruim 4 procent. De Volkswagen Polo (9.684) en de Ford Focus (8.606) vervolledigen de top drie. Het meest geregistreerde merk blijft wel Volkswagen met 36.449 auto's tijdens de eerste negen maanden (marktaandeel van 11 procent), gevolgd door Opel en Peugeot.

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2019 werden in Nederland in totaal 331.267 auto's verkocht, 7,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Reden voor de lagere verkoop is de nieuwe uitstoottest (WLTP) die sinds september 2018 van kracht is. Die geeft een realistischer beeld van het brandstofverbruik, wat voor identieke auto's in de meeste gevallen neerkomt op een hogere CO2-waarde. Daardoor ligt de inschrijvingsbelasting ook hoger.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephan Persoons

  in Nederland is heel lang de Mitsubishi Outlander superpopulair geweest dankzij onnozele subsidies. 6 miljard heeft de Nederlandse staat daaraan gegeven terwijl de bestuurders puur op benzine reden en de laadkabel raar of zelden gebruikten. Maar "o wat zijn we milieubewust"!

 • marcel haagen

  De populairste omwille van fiscale voordelen. Degenen die een dure wagen kunnen kopen krijgen nog een extraatje van de staat. Of hoe de staat het Mattheuseffect in de hand werkt. Wie veel heeft zal nog meer gegeven worden.

 • Hendrik Patyn

  Mr Maerschalck, misschien zijn de Belgen gewoon slimmer en laten ze zich niet vangen aan die hype die schijnmilieubewust is. De Nederlanders doen het gewoon voor de bijtelling, en een groot deel zijn leasings. Mr Schoen de y is ten vroegste voor 2021, de semi truck is zelfs stilgelegd, hij haalt maar de helft van zijn beloofde bereik.

 • jorie Vanderperren

  Elektrisch rijden is gewoon goedkoper in Nederland. "Nederlanders kunnen rekenen" zou de titel van het artikel moeten zijn. Toont weer eens aan hoe wij in Belgie achterophinken... Geen enkel maatregel mag hier ooit een kiezer pijn doen, zachte heelmeesters en etterende wonden.

 • Hans Schoen

  Rij eens een Tesla en stap meteen in jou auto. Op slag is je auto een lompe bak. Ik hoop dat Model Y betaalbaar zal zijn binnenkort.