Tesla komt als slechtste uit Amerikaanse kwaliteitstest

AFP
De resultaten van de ‘2020 U.S. Initial Quality Study’ werden zopas vrijgegeven en ze zijn allesbehalve flatterend voor Tesla. Maar kloppen de cijfers wel?

In de test wordt gekeken naar het aantal problemen dat eigenaren met hun nieuwe auto’s hebben in de eerste 90 dagen. Hierbij wordt dus eigenlijk niet gekeken naar de betrouwbaarheid, maar het ‘gedoe’ dat het bezit van de nieuwe bolide oplevert.

En dat zijn er best wel veel. Het gemiddelde aantal problemen voor alle auto’s die verkocht worden in Amerika is 166 per 100 voertuigen. En zelfs de betrouwbaarste merken laten hoge cijfers noteren. Kia en Dodge staan op kop met ‘maar’ 136 problemen per 100 verkochte wagens. Onderaan vinden we heel wat merken die populair zijn in Europa, zoals Land Rover (228 problemen per 100 wagens), Audi (225), Volvo (210) en Mercedes (202).

Tesla onderaan

Met 250 problemen op de 100 auto’s staat Tesla helemaal onderaan het lijstje. Maar dat maakt van het merk van Elon Musk niet noodzakelijk het minst betrouwbare merk. Er zijn immers enkele addertjes onder het gras …

J.D. Powers, dat het onderzoek voerde, geeft immers direct aan dat het merk uitgesloten is van de resultaten, omdat ze niet genoeg gegevens hebben kunnen verzamelen. Tesla gaf immers voor 15 van de 50 Amerikaanse staten geen toestemming om bestuurders te ondervragen. En dat maakt de test niet echt representatief.

Daarnaast zijn bijna een vierde van de problemen na 90 dagen gerelateerd aan het infotainmentsysteem (te moeilijk, moeite met de spraakbediening, enzovoort). Lastig, maar niets waardoor je je wagen aan de kant hoeft te zetten.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Amai. Als je in een kwaliteitstest met Amerikaanse auto's al aan de staart hangt dan hebt je echt wel heel veel redenen om je kopzorgen te maken.

 • Geert Tamsyn

  Tja, als je een vraag om uitleg over hoe iets functioneert als “probleem” gaat catalogeren, is het normaal dat de meest revolutionaire auto’s de meeste “problemen” hebben. Heeft helemaal niks met kwaliteit te maken.

 • pol van de velde

  Musk is niet geïnteresseerd in kwaliteit, alleen om de grootste te zijn.

 • raf peeters

  Hebben ze nu eindelijk eens toegegeven wat iedereen al wist.Gelukkig hebben die 15 niet hun zegje mogen doen of 't was nog erger maar Tesla is steeds bezorgt geweest voor de waarheid en hebben ook steeds met alle macht hun mankementen van Tesla's uit de media kunnen houden maar vroeg of laat houd het wel op.

 • Hendrik Patyn

  Hier nog nogmaals de bevestiging dat Tesla echt slecht is, maar er wel genoeg zotten zijn die ze willen kopen, en milievriendelijker zijn ze ook niet, straks moeten er nog kerncentrales bijkomen, want de hernieuwbare energie in 2019 was 8%. Verontrustend dat Audi en Mercedes hier ook bijstaan, de kwaliteit van Europese werknemers gaat zienderogend achteruit, zie ik ook bij mij op de zaak. Het nieuwe Kia is evenlang bezig dan Tesla en de beste van de klas, chapeau.