Tesla: "Fataal ongeluk schuld van bestuurder"

REUTERS
Het ongeluk met een Tesla Model X waarbij vorige maand in de Californische plaats Mountain View de bestuurder om het leven kwam, gebeurde doordat die niet goed op de weg lette. Dat zegt Tesla in een verklaring.

Het ongeluk vond volgens Tesla op klaarlichte dag plaats en het zicht was prima toen de 38-jarige man tegen de middenberm botste en overleed. Hij maakte gebruik van de Autopilot-functie van zijn auto. Die is niet bedoeld voor volledig autonome besturing van de auto. Het systeem waarschuwde volgens Tesla meerdere keren, maar de bestuurder greep niet in.

De familie van het slachtoffer heeft hulp ingehuurd om te kijken of er juridische stappen tegen de autofabrikant kunnen worden genomen. Volgens Tesla worden bestuurders veelvuldig gewezen op hun eigen verantwoordelijk om de handen aan het stuur te houden.

Ongelukken met (deels) zelfrijdende auto's liggen onder het vergrootglas vanwege de nog jonge technologie achter zulke auto's en vraagstukken over de juridische verantwoordelijkheden. Tesla is van mening dat juist gebruik van Autopilot het verkeer juist veiliger maakt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ed Tanghe

  Autopilot waarschuwde paar keer maar bestuurder greep niet in. Mensen die zeggen die Tesla in fout stellen moeten toch wel beter redeneren. Is precies signalisatieborden voor wegenwerken die je snelheid van 120 naar 90 en toch vlieg je achterop een voorligger...gewaarschuwd maar niet ingrijpen.

 • Yvan Lissens

  Jurgen Mouton: DAT is nu net de reden waarom de autobouwer zegt dat je steeds de handen aan het stuur moet houden. Als je morgen het kanaal in hobbelt omdat uw gps het zo aantoont, ga je dan de gps-fabrikant verantwoordelijk stellen? De dag van vandaag probeert men steeds meer en meer de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven op een ander.

 • Johan Ongena

  Wat ben je ermee als je het niet kan vertrouwen???

 • Jurgen Mouton

  Allee, nog wat meer leugens van Tesla. Een andere Tesla eigenaar, heeft met hetzelfde model, dezelfde route gevolgd, op autopilot. De wagen begon af te wijken naar links, op het zelfde punt, en zou ook op dezelfde barrière geknald zijn, moest de bestuurder niet ingegrepen hebben. Tesla heeft dat filmpje wss nog niet gezien...

 • Renaat Moerman

  Ik gebruik Autopilot al meer dan een jaar, en inderdaad : enkel een hulpmiddel. Handig om je zonnebril op te zetten, je mails te lezen (op middenpaneel) enz ... niet om volledig zelf te laten rijden. Werkt toch prima, als je het gebruikt voor wat het bedoeld is.