Tekort aan donororganen dreigt door de komst van de zelfrijdende auto

Rinspeed
Er dreigt een tekort aan donororganen zodra de zelfrijdende auto wereldwijd een succes wordt. En dat is slechts een van de gevolgen van deze revolutionaire technologie. Een Brits bedrijf heeft de voor- en nadelen van autonoom rijdende auto's in kaart gebracht.

Select Car Leasing heeft een lijst samengesteld met mogelijke gevolgen voor de samenleving, wanneer wereldwijd de auto zonder bestuurder wordt omarmd. Een van de zorgwekkendste nadelen is het gebrek aan donororganen. Van alle menselijke orgaantransplantaties in de VS is volgens de firma een vijfde afkomstig van verkeersongevallen, die in theorie aanzienlijk zouden verminderen wanneer autonome auto's zonder ongevallen door het verkeer bewegen. Sterker nog, autofabrikanten als Volvo en Toyota gaan er van uit dat het aantal verkeersslachtoffers over een paar jaar tot nul gereduceerd zal zijn. Want, zo stellen zij, de meeste ongevallen worden veroorzaakt door de mens achter het stuur.

Alcoholgebruik

Een andere onheilspellend toekomstbeeld is dat het alcoholgebruik zal stijgen wanneer het risico van rijden onder invloed tot het verleden behoort. Verder zouden alleen al miljoenen mensen hun baan als koerier verliezen. Die hele bedrijfstak zou weggevaagd kunnen worden wanneer autonome robotauto's hun plek innemen.

Auto-hacking zou ook toenemen doordat kwaadwillenden relatief eenvoudig op afstand controle kunnen krijgen over de voertuigen. En zelf-rijdende auto's kunnen zelfs het einde betekenen van populaire ochtendshows op de radio doordat veel meer mensen de trip naar hun werk doorbrengen met het kijken naar televisieschermen of het werken op hun laptops.

Menselijk leed

Het is echter niet allemaal onheil, omdat er alleen al in Groot-Brittannië  560 miljoen euro per jaar bespaard wordt op de gezondheidszorg doordat autonome voertuigen 90 procent van de verkeersongevallen voorkomen. Dat zou volgens sommige scenario's al in 2030 het geval kunnen zijn. En van nog grotere waarde voor de samenleving is natuurlijk de besparing van menselijk leed, als gevolg van minder verkeersongevallen. 

Tijd doorbrengen met het zoeken naar een parkeerplaats behoort eveneens  tot het verleden, doordat auto's je ergens afzetten en vervolgens zelfstandig parkeren of naar huis rijden. Ook is de kans groot dat zelfs de kleinste kinderen in de toekomst zelfstandig in een autonome auto kunnen 'rijden' en dat het behalen van een rijbewijs voorgoed overbodig wordt.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Organen kan men toch clonen?

 • Marc Statham

  De wielen vliegen eraf met al die putten en bulten.

 • Johan Van Biesen

  Het is ook de bedoeling dat de modale burger geen enkele bezitting meer zal hebben, alles zal gehuurd worden, woning, transport, entertainment, meubels, alles! Het loon zal gekoppeld worden aan de huurcondities, niet genoeg loon, dan zal er iets niet meer beschikbaar zijn. Al wat je nu doet op je pc zal 'cloud' gebonden zijn, programma's, mail, men zal enkel een terminal hebben, voor de rest geen fysieke producten, toffe toekomst...

 • Bernd Vaes

  Zelfrijdende auto’s zijn slechts een overgangstype naar totaal veilig verkeer: Alle auto’s worden door een centraal mobiliteitscentrum gestuurd. Geen enkele auto rijdt dan nog zelf. Alle auto’s verplaatsen zich op signalen uit dat centrum. Men moet enkel start- en aankomstplaats opgeven.

 • Luc Moortgat

  Klopt volledig. Zolang de auto alle kassen en fondsen spijst dat met mobiliteit heeft te maken....