Tanken we binnenkort gerecycleerd plastic?

Themabeeld
iStock Themabeeld
Tanken we binnenkort verdampt plastic in plaats van benzine? Als het van enkele Britse onderzoekers afhangt alvast wel. Zij ontwikkelden een chemisch proces dat plastic kan omzetten in waterstofgas. En daar kan je tegenwoordig je wagen mee aan de praat krijgen.

Afval recycleren en tegelijkertijd brandstof opwekken: het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch zetten de onderzoekers van de Britse Swansea University grote stappen in die richting. Ze ontwikkelden een procedé om weggesmeten plastic om te zetten in waterstofgas.

Ze mengen het plastic met een lichtabsorberend element en een chemisch product. Die cocktail stellen ze vervolgens bloot aan UV-licht. Hierdoor ontstaat een chemische reactie waardoor het ecologische gas vrijkomt.

Beter met boter

PET, de meest gebruikte soort plastic, kan natuurlijk al langer gerecycleerd worden. Toch is dat in de praktijk niet altijd het geval. Voor je frisdrankflesje omgesmolten kan worden tot een ander product, moet het eerst helemaal schoongemaakt worden. Een werkje dat de recyclagefirma’s een aardige duit kost.

Daarnaast is gerecycleerd product net iets minder mooi en helder dan nieuw plastic. Vele grote bedrijven weigeren het ecologische alternatief daarom te gebruiken.

Voor het opwekken van waterstof moet die peperdure reiniging niet gebeuren. Enkele druppels cola of een grammetje boter staan het chemische proces niet in de weg. Meer zelfs: vetten en olierijke producten versterken het effect enkel maar.

78.540 euro

Toch zal het nog enkele jaren duren voor we allemaal op waterstof rondrijden. Voorlopig is de Toyota Mirai de enige wagen op de markt die op dit gas rijdt. Je moet er nog wel een stevige 78.540 euro voor neertellen. Daarvoor krijg je wel een volkomen ecologische wagen met een stille motor die net als een normale auto in enkele minuten is volgetankt.

Een waterstofpomp van Toyota voor hun Mirai.
Reuters Een waterstofpomp van Toyota voor hun Mirai.22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  We moeten juist stoppen met aan plastic te denken, plastic is super vervuilend!

 • Peter Buyck

  Een stille motor is verre van 'milieuvriendelijk'. De achteloze fietser met luide muziek hoort je nog minder aankomen. De kat denkt te kunnen oversteken...

 • Hugo Van Haevre

  Dat kopen de arabieren direct op, er is al een Australier en een nederlander voor geweest om dit te doen met de plastic afval uit de zee, nooit meer niks van gehoord, milieu telt niet het geld wel

 • Bob(Robert) Bruyland

  Indië maakt al jaaaren diesel uit pvc , maar chemische wijze zal zeker niet slechter zijn, tenslotte is een chemische reactie in de natuur heel normaal.

 • emiel wouters

  Het rijden met fossiele brandstof is voorbij gestreefd. De enige groene wagen die geproduceerd wordt is deze waar ge niet mee rijd. Geen uitstoot geen vervuiling. En veel energie verbruikt als je loopt fiets of wandelt. 0% vervuiling. Als je je snoep papiertje en je flesje water en je sigarettenpeukje. bij je houdt en thuis in de vuilemmer smijt. Gesorteerd natuurlijk.