Staking bij Audi-fabriek in Hongarije legt productie plat in Duitsland, mogelijk ook in België problemen

Ook productielijnen van de fabriek in het Duitse Ingolstadt liggen voorlopig stil.
EPA Ook productielijnen van de fabriek in het Duitse Ingolstadt liggen voorlopig stil.
Een deel van de productie in Duitse fabrieken van luxewagenbouwer Audi is vandaag stil komen te liggen door een staking bij een Hongaarse fabriek die onderdelen toelevert. In de Brusselse fabriek, waar de elektrische Audi e-tron van de band rolt, kan de productie vanaf donderdag in het gedrang komen.

Zowat 10.000 werknemers aan de productielijnen van de Audi A3, A4, A5 en Q2 in de fabriek in Ingolstadt hebben vandaag en morgen geen werk, aldus een woordvoerster van het bedrijf. Of de productie woensdag hervat wordt is nog niet duidelijk.

In de Brusselse fabriek van Audi, die elektromotoren toegeleverd krijgt vanuit Hongarije, is de productie normaal gezien tot en met woensdag verzekerd. “We bekijken de situatie van dag tot dag, maar we hebben voorlopig nog motoren op voorraad of onderweg naar hier”, zegt Andreas Cremer, secretaris-generaal van Audi Brussels.

Werknemers van de Audi-fabriek in het Hongaarse Gyor hebben donderdag voor een week het werk neergelegd
REUTERS Werknemers van de Audi-fabriek in het Hongaarse Gyor hebben donderdag voor een week het werk neergelegd

Meer dan 4.000 werknemers van de Audi-fabriek in het Hongaarse Gyor hebben donderdag voor een week het werk neergelegd. Ze eisen een betere verloning en voordelen.

De fabriek in Hongarije stelt in totaal zowat 12.000 mensen tewerk die motoren bouwen, niet enkel voor Audi, maar ook voor andere merken van de Volkswagen-groep. Het is de grootste buitenlandse investering in Hongarije. De vakbond die opriep tot de staking wil een loonsverhoging van 18 procent en betere voordelen. Het management heeft een loonsverhoging met 20 procent voorgesteld gespreid over twee jaar en andere toezeggingen, maar de vakbond heeft die verworpen.

REUTERS



4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nordine Frighem

  Geen compassie voor Audi hun eigen schuld ! Toch wel slimme mannen die Hongaren en dan nog ineens een week staken kunnen wij een voorbeeld van nemen ! Iedereen gelijk in Europa!

 • Luc Peeters

  Ja die mensen gaan ook niet blijven werken voor een appel en een ei,die worden ook slimmer.Lage loon landen blijft ook niet duren.

 • JAN krommentak

  Fantastisch leve de outsourcing ! naar lage loon landen

 • Thomas Delaet

  Outsourcing, de heilige graal...