Sluipverkeer in je straat beu? Met deze briljante truc ben je er zo vanaf

Simon Weckert
Een karretje met 99 afgedankte smartphones, meer had de Duitse kunstenaar Simon Weckert niet nodig om de navigatie-app Google Maps volledig het digitale bos in te sturen. Door stapvoets door de straten van Berlijn te slenteren, slaagde hij erin een virtuele file te ensceneren, waardoor Google Maps-gebruikers prompt een alternatieve route voorgesteld kregen.

Real-time verkeersapps als Waze en Google Maps liggen al een tijdje onder vuur. Net omdat ze het verkeer zo efficiënt mogelijk proberen te spreiden, zouden ze zorgen voor een spectaculaire toename van sluipverkeer in residentiële buurten. Niet veel aan te doen, zeg je? Toch wel, zo bewijst de Duitse artiest Simon Weckert in een gretig bekeken YouTube-video.

Onder de projectnaam #googlemapshacks is Weckert er namelijk in geslaagd om de complexe algoritmes van Google Maps op een kinderlijk eenvoudige manier te misleiden. Gewapend met een karretje vol smartphones, die allemaal hun locatiegegevens delen met Google, wandelde Weckert door de straten van Berlijn, om zo een onbestaande file te creëren rond de gebouwen van het Duitse Google-hoofdkwartier. Het resultaat was dat Google Maps 99 stapvoets rijdende auto’s detecteerde op een spreekwoordelijke zakdoek, genoeg alleszins om de andere weggebruikers langs een andere route te sturen...

Simon Weckert20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • karel van zand

  tja.. als je niets beters te doen hebt... zo speciaal is dat niet, dat wist toch iedereen al. Snap ook niet dat dit in het nieuws komt, zo een flauwekul.

 • Karel Valgaern

  Moeten die dan allemaal een sim/data kaart hebben? Ik veronderstel van wel, dus is wel kostelijk. Begin ook maar eens 99 gsm's op te laden. Dus dit is goed als een "stunt", maar meer is het ook niet.

 • Gunter Verleyen

  Een 50-plusser (zoveel minstens schat ik de man toch) steekt de draak met Google (de jeugd) om een zo simpel en eenvoudig wijze dat al die knap gestudeerden en IT-keien met hun billen bloot gaan. Weer eens een bewijs "eenvoud siert"

 • Koen Smeulders

  Allemaal welkom in mijn landelijke straat, maar hou je dan wel aan de maximumsnelheid en rij de vele fietsers niet van de weg. Geen probleem met sluipverkeer, wel met het rijgedrag van velen.

 • gerard wauters

  Sluipverkeer is er omdat je ergens anders niet door kan. Het is trouwens zo dat je gewoon reglementair rijdt je overal mag rijden, hij met zijn karretje midden op de straat... dat mag dan weer niet.