Schoorsteenveger verzamelt 114 Volkswagen Golfs: "Ik kan geen nee zeggen"

De Weense schoorsteenveger en zijn uit de hand gelopen hobby: 114 auto's van het type VW Golf
Volkswagen AG De Weense schoorsteenveger en zijn uit de hand gelopen hobby: 114 auto's van het type VW Golf
De Weense schoorsteenveger Jozef Juza heeft maar liefst 114 auto's verzameld van zijn lievelingsmodel: de Volkswagen Golf. De collectie groeit nog altijd, aangezien Juza geen nee kan zeggen tegen bijzondere Golf-modellen die hij met regelmaat krijgt aangeboden. Volgend jaar opent hij een museum.

De liefde voor de Golf begon bij Josef Juza jaren geleden, toen hij nog dagelijks actief was als schoorsteenveger. Toen de Oostenrijker voor het eerst in een Golf ging zitten, was hij naar eigen zeggen op slag verliefd op de auto. "Het leek alsof de Golf precies voor mij gemaakt was. Alles klopte, van de zitpositie tot aan het rijplezier dat ik met de wagen beleefde." Vervolgens besloot Juza een Golf te kopen. Zoals meestal met grote passies begon het onschuldig: na zijn eerste Golf kwam er een tweede, en toen een derde. En het ging maar door tot de huidige status van 114 exemplaren.

'Onnodig'

De schoorsteenveger deed zijn werk met een Volkswagen Caddy, er was een Golf Cabriolet voor de zonnige dagen, een Country voor de winter, een GTI voor de fun en een ‘doorsnee’ Golf als gezinsauto. Toen werd Juza begin jaren negentig tijdens een oldtimerbeurs verliefd op een model uit de eerste serie uit 1974, het succesvolle Golf-model van de Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro. De compacte auto met trommelremmen rondom was zijn eerste ‘onnodige’ Golf; hij beschouwt dit voertuig als het échte begin van zijn verzamelwoede. Via het internet kocht Juza de ene Golf na de andere, waarbij het transport toen soms duurder was dan de hele auto.

Zeldzaam

Naarmate de jaren vorderden, kwamen er steeds meer Golfs zijn kant op. Inmiddels heeft Juza veel zeldzame exemplaren in zijn bezit, waaronder de G60 Limited, een 210 pk sterke, handgebouwde Golf, een pre-productiemodel met schuifdeuren van Lunke & Sohn uit 1974, exemplaren van de volledig elektrische Golf CitySTROMer I (die al dateert uit 1981) en CitySTROMer II (1984) en de gehomologeerde Rally Golf van VW Motorsport. Daarnaast heeft de Oostenrijker twee Golfs die op de luchthaven van Bremen als mobiele vliegtuigtrappen werden gebruikt. Naast de auto’s uit zijn rariteitenkabinet heeft Jozef Juza nog race-, reis-, extra zuinige, getunede en extreem luxe Golfs. Maar hij bezit ook ontelbare actiemodellen en exemplaren met intergalactische tellerstanden, zoals een exemplaar van het destijds ook hier verkrijgbare actiemodel ‘Millionen’-Golf met een miljoen (!) gedocumenteerde kilometers op de teller.

Museum

Het doel van Josef Juza is om uiteindelijk zijn eigen Golf-museum te openen waar zijn indrukwekkende collectie door iedereen te bewonderen is. Het plan en de ruimte zijn er al: de Golf-verzamelaar hoopt zijn museum in het voorjaar van 2019 te kunnen openen.

Maar liefst 114 exemplaren telt de verzameling van de Weense schoorsteenveger
Volkswagen AG Maar liefst 114 exemplaren telt de verzameling van de Weense schoorsteenveger
De verzameling moet begin volgend jaar de basis vormen van een museum
Volkswagen AG De verzameling moet begin volgend jaar de basis vormen van een museum6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Die man heeft waarschijnlijk een paar keer de lotto gewonnen.

 • Yvan Lissens

  Els Vervoort: Ik veronderstel schaalmodellen en/of speelgoedwagentjes.

 • FRANK WILLEMS

  Al goed dat hij niet in Antwerpen woond alleen al voor de LEZ .

 • Els Vervoort

  "Maar hij bezit ook ontelbare actiemodellen..." ???? Hij heeft toch maar 114 VW's? Is 114 ontelbaar? De eindtermen worden precies makkelijker zou Torfs zeggen.

 • Bert Camps

  Josefke is niet zomaar een schoorsteenvegerke mijn gedacht, want dit kost handenvol geld. Maar wel een prachtige collectie.