Repareert onze auto zich straks zelf na schade?

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een zelfherstellend polymeerplastic ontwikkeld dat scheuren en krassen automatisch herstelt.

Alles wat het materiaal nodig heeft, is licht. De techniek is rechtstreeks afkomstig van planten: de onderzoekers van het MIT hebben polymeer afgewisseld met chloroplasten, het celgedeelte dat verantwoordelijk is voor fotosynthese in planten. 

In een kras worden de cellen blootgesteld aan de lucht en daar gebruiken ze de energie van licht om CO2 uit de atmosfeer te vangen. De beschadigde gebieden vergroten zich en sluiten op die manier scheuren en krassen. In tegenstelling tot bestaande zelfherstellende oppervlakken, heeft het nieuwe materiaal geen warmte, UV-lampen of andere speciale apparatuur nodig. De zon is genoeg. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Camps

  Geldt enkel voor een licht oppervlakkig krasje, die ju ook vaak met andere technieken of desnoods met een lakstift kunt bijwerken. Maar bij een diepere kras, daarbij zal het materiaal zichzelf nooit of de nooit kunnen opvullen, tenzij bij een mirakel als je er lang genoeg op staat te turen!

 • Gerard Braeckmans

  Binnenkort sturen we de auto naar de winkel.

 • Sven Kerstens

  En sinterklaas bestaat ook echt zeker?

 • kurt vanspringel

  Da bestaat al jaren

 • Thierry Vansweevelt

  Dan zullen we allemaal deze auto's moeten kopen en de oude op het kerkhof gooien he. Goed voor het milieu