Renault verwacht dat wereldwijde automarkt nog sterker zal krimpen

Het hoofdkwartier van Renault in het Franse Boulogne.
AFP Het hoofdkwartier van Renault in het Franse Boulogne.
De wereldwijde automarkt krimpt dit jaar waarschijnlijk harder dan gedacht. Dat zegt automaker Renault, die onlangs ook al zijn eigen financiële prognoses naar beneden bijstelde, in de marge van zijn kwartaalresultaten.

Volgens Renault wordt de markt dit jaar waarschijnlijk 4 procent kleiner. Eerder rekende de Franse constructeur nog op een daling van 3 procent. In Europa zal de vraag naar auto's waarschijnlijk met 1 procent afnemen, vergeleken met een eerdere voorspelling van een vlakke markt. De autoverkopen gaan de laatste tijd gebukt onder afzwakkende economische groei en steeds strengere milieueisen.

Renault waarschuwde onlangs al dat de eigen omzet en winstmarge dit jaar waarschijnlijk lager zal uitkomen dan vorig jaar. Ook is de autobouwer meer geld kwijt om aan alle regels te voldoen.

Afgelopen kwartaal zag het bedrijf de omzet met 1,6 procent terugzakken tot 11,3 miljard euro. Een daling van de verkoop - in totaal 852.198 voertuigen - met 4,4 procent drukte de inkomsten. Het wegvallen van de verkoop in Iran in augustus vorig jaar, speelde daarbij een grote rol. “Buiten Iran zou de daling 1,8 procent zijn op een markt die met 2,3 procent achteruitgaat”, luidt het.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  De auto's van tegenwoordig gaan ook veel langer mee. Vroeger deed men 10 jaar met een auto, en dan was dat een hoop roest. Als je 100000km haalde, mocht je niet klagen. Nu gaan auto's gemakkelijk 15 jaar mee, en halen ze 300000km.

 • etienne vijverman

  daar denken ze ook de bomen tot in de hemel reiken .......

 • Ramon Simon

  Heeft men nog altijd niet door dat steeds minder mensen geld hebben omdat bedrijven enkel de superrijken dienen en alles om meer winst draait? Zonder goede jobs, goede lonen, geen consumenten. Elke week lezen we negatief nieuws, gisteren dat minder mensen nog een eigen woning kunnen veroorloven. Maar je moet huren en betaald zo meer, dus minder koopkracht. De elektrische wagen zal ook niet voor iedereen zijn.

 • Freddy Sonnemans

  Sommigen zullen niet rusten vooraleer we met kar en paard(ook nog maar de vraag) rijden.

 • Leo Marien

  En dan hebben ze nog geen weet van de groene beslissing in Brussel.