Racewagen van ‘coureur’ Mussolini teruggevonden in Noord-Afrika

De racewagen van Mussolini werd teruggevonden in Noord-Afrika
Thornley Kelham De racewagen van Mussolini werd teruggevonden in Noord-Afrika
De Italiaanse dictator Benito Mussolini kocht in 1930 een Alfa Romeo 6C 1750 SS raceauto. De wagen dook onlangs op in Zuid-Afrika en wordt nu gerestaureerd in Groot-Brittannië.

De Alfa Romeo werd nieuw geleverd aan autoliefhebber Mussolini op 13 januari 1930 voor een bedrag van 60.000 lire. Volgens website Motor1.com zou dat nu zo'n 31.000 euro zijn - een koopje dus. Nadat hij de auto in ontvangst had genomen, deed de fascistische alleenheerser met de auto mee aan verschillende races in heel Italië.

De Alfa Romeo 6C racewagen
Thornley Kelham De Alfa Romeo 6C racewagen

De Alfa Romeo 6C was destijds een succesvolle racewagen. De auto's deden het vooral goed in de uithoudingsrace Mille Miglia. De auto van Mussolini was voorzien van een ander uiterlijk door carrosseriebouwer Stabilimenti Farina, maar dat werd later weer vervangen door een gestroomlijnde carrosserie, die inmiddels grotendeels in verval is geraakt. Het chassis, de achteras en de versnellingsbak van de auto zijn echter wel origineel. 

Alfa Romeo 6C
Thornley Kelham Alfa Romeo 6C

Er zijn geen aansprekende prestaties bekend van de racende dictator en na een paar jaar verkocht Mussolini (1883-1945) de auto. Uiteindelijk belandde de 6C in handen van een man die de auto eind jaren dertig naar Eritrea in Noord-Afrika bracht - destijds een kolonie van Italië. Daar werd de auto onlangs teruggevonden in erbarmelijke staat en verscheept naar de Verenigde Staten. De nieuwe eigenaar laat de auto restaureren, hetgeen niet eenvoudig zal zijn. De koplampen, spatborden en originele wielen ontbreken namelijk, evenals een correcte motor. De restauratie wordt bemoeilijkt doordat er niet veel originele foto’s bewaard zijn van de auto.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane De Smedt

    Ik denk dat er nog wel meer 'verdwenen' auto's in Noord-Afrika opduiken.

  • Catherine MISTIAEN

    Hoewel ik niets ken van automechanica, bewonder ik het design en het vernuft van elke auto. Prachtig model. Blijkbaar niet echt geapprecieerd door deze dictator, die de auto verkocht.