Professor voorspelt dat Tesla verdwijnt of 80% in waarde daalt en legt uit waarom

Professor Scott Galloway denkt dat Tesla uit de markt zal geduwd worden als de grote merken zich op elektrische modellen storten.
ANP/RV Professor Scott Galloway denkt dat Tesla uit de markt zal geduwd worden als de grote merken zich op elektrische modellen storten.
Het bedrijf Tesla zal de komende jaren verdwijnen, of minstens 80% van zijn waarde verliezen. Dat voorspelt Scott Galloway, een professor aan de universiteit van New York. Tesla is te klein om te concurreren met de grote merken, zo luidt zijn verklaring.

Scott Galloway is professor aan de New York University, waar hij marketing doceert aan MBA-studenten. Hij wordt gezien als een uitstekende professor. Hij voorspelde eerder dat de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods overgenomen zou worden door Amazon, wat in 2017 ook gebeurde.

Nu doet hij opnieuw stof opwaaien met een blogpost waarin hij het heeft over overgewaardeerde ‘eenhoorns’, of beursgenoteerde bedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. 

Volkswagen

Galloway voorspelt dat het bedrijf van miljardair Elon Musk zijn einde nadert, of minstens 80% in waarde zal dalen. Hij gelooft wel dat Tesla de wereld - op een goede manier - heeft veranderd. Maar hij denkt dat het bedrijf niet over genoeg middelen beschikt om te concurreren met de grote jongens.

De prof denkt dat merken zoals Volkswagen Tesla uit de markt zullen concurreren.
EPA De prof denkt dat merken zoals Volkswagen Tesla uit de markt zullen concurreren.

De winstmarges in de auto-industrie zijn niet groot, en nu bedrijven als Volkswagen, Toyota en Daimler de markt van elektrische wagens willen veroveren, voorspelt hij dat Tesla het onderspit zal delven. Volkswagen bijvoorbeeld lanceerde zopas het elektrische model ID.3 voor amper 30.000 euro. De goedkoopste Tesla kost bijna 20.000 euro meer.

Populairste auto

Toch blijft de voorspelling opmerkelijk, zeker nu zowat iedereen ervan overtuigd is dat elektrisch rijden voor de grote doorbraak staat. In Nederland was de Tesla Model 3 vorige maand zelfs de populairste auto, met een marktaandeel van ruim 15 procent. Anderzijds blijft het merk het moeilijk hebben om auto’s op tijd af te leveren bij zijn klanten. Vorig kwartaal was de mijlpaal van 100.000 wagens in zicht, maar toen bleek dat het merk bleef steken op 97.000, ging het aandeel hard onderuit.

Los van Tesla, nadert volgens de prof ook het einde voor WeWork (werkruimten), Lyft (mobiliteit) en Robinhood (financiële dienstverlening) en zijn ook onder meer Pinterest, Twitter, Slack en Uber overgewaardeerd.

Bekijk ook: Tesla-politiewagen stopt achtervolging door lege batterij

Bekijk ook: Elon Musk reageert op pornofilmpje in zelfrijdende Tesla
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Electrisch rijden heeft geen toekomst, nu niet en in de toekomst ook niet. GTL en waterstof wel, maar de overheid wil er niet aan. GTL maakt alle diesels in een klap groen, ook de oude.

 • thierry bollaert

  met de huidige belgische/europese denkpistes van hoge lonen,veeeel taxen op alles,strenge controles,geen menselijk aspect voor niemand(zelfstandigen)enz.....,wel als ze in europa zo verder denken de huidige politiekers dan halen de grootmachten ons razendsnel in op alle vlakken,en is juist nog beetje toerisme(cultuur) in europa binnen 15 jaar!

 • Dieter Desmet

  Die professor heeft net al zijn aandelen verkocht in die bedrijven en wil ze goedkoper terug inkopen. Meer niet.

 • Jan Verstrepen

  Als je niet verder dan de kerk van je dorp moet zijn dat peperdure maar aangename auto's maar ver moet je er niet mee rijden en milieu vriendelijk zou je denken maar die batterijen, het opwekken van de stroom het is gewoon een oogverblinding meer niet. Wel heb je als producent veel minder onderdelen nodig en heb je geen onderhoud meer er zit bijna niets meer in. Dus meer winst.

 • Erwin Vandriessche

  Het merk TESLA zijn de enigen die het aangekund hebben een voertuig op de markt te brengen met e-motor die een lange afstand kan rijden en een bijzonder goed wereldwijd net hebben van oplaadstations met korte oplaadtijden! Daar gaan al die andere merken nog fameus hun tanden op kapotbijten om een even zo hoog niveau te evenaren. En dat ze dan ook de kostprijs en kwaliteit niet uit het oog verliezen!