Pro of contra: moet elke auto worden uitgerust met een alcoholslot?

BELGAIMAGE
Eerder deze week opperden een aantal Duitse verzekeraars dat alle nieuwe auto’s verplicht zouden moeten uitgerust worden met een alcoholslot om het aantal ongevallen waarbij alcohol in het spel is, drastisch te reduceren. 

Alcohol blijft, samen met overdreven snelheid en afleiding, een ‘stille doder’ op de Europese wegen. In Duitsland zouden jaarlijks zo’n 13.500 letselongevallen rechtstreeks te wijten zijn aan overmatig alcoholgebruik, al ligt het reële aantal ongevallen wellicht nog een heel stuk hoger. Een vereniging van Duitse verzekeraars pleit dan ook voor het verplicht installeren van een alcoholslot in elke nieuwe auto die in Europa verkocht wordt, zodat bestuurders een negatieve ademtest moeten afleggen vooraleer ze hun voertuig kunnen starten.

In ons land kunnen rechters automobilisten ook nu al een alcoholslot opleggen, maar enkel wanneer ze betrapt werden met een alcoholintoxicatie van meer dan 0,8 promille. Voorlopig lijkt een uitbreiding naar alle (nieuw verkochte) auto’s niet meteen aan de orde, al heeft Europa de autobouwers wel al verplicht om vanaf 2022 een aansluitpunt voor een alcoholslot te voorzien in elke auto die ze op de Europese markt willen brengen.
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frederick Haesevoets

  Stop deze waanzin! Mogen we nog een klein beetje zelf beslissen?

 • Bart Vanderbruggen

  Een drugsslot is een beter idee. Veel groter probleem in het verkeer.

 • Ronny Hanssen

  Als men zo verder doet gaat mijn vrouw nog het idee krijgen een alcohol slot op de voordeur te plaatsen. Stop deze waanzin aub

 • Rudy Van Cuyck

  denk dat er veel gaan blazen in de plaats van een zatlap zodat ie kan vertrekken met zijn auto

 • Kris Bouwens

  Starten met je rijbewijs zou al niet slecht zijn. Kunnen ze in ieder geval al niet rijden al deze is ingetrokken.