Pesters hebben het voorzien op zelfrijdende auto: afsnijden en bumperkleven

Een van de zelfrijdende auto's waar Uber mee test in de VS.
Uber Een van de zelfrijdende auto's waar Uber mee test in de VS.
Medeweggebruikers hebben het gemunt op de zelfrijdende auto. De bedrijven die met robotauto's praktijkproeven doen, melden in toenemende mate dat zij getreiterd worden door automobilisten en voetgangers. 

Blijkbaar is er nogal wat weerstand tegen dit nieuwe fenomeen in het verkeer. Doordat zelfrijdende auto's tal van videocamera's bevatten en nog altijd begeleid worden door een meerijdende medewerker van het ontwikkelingsteam, zijn inmiddels tal van bewijzen van het pestgedrag vastgelegd.

Eric Meyhofer, die bij Uber de ontwikkelingen van zelfrijdende taxi's leidt, spreekt van agressief gedrag. De robotauto wordt afgesneden, automobilisten gaan ervoor rijden en trappen dan plotseling op de rem en er zijn ook bestuurders die zich schuldig maken aan bumperkleven. Bovendien weigeren ze de auto soms voorrang te geven of steken ze de middelvinger op, constateert Meyhofer, die spreekt van uitgesproken gemeen rijgedrag. Maar ondanks dat de pesterijen op video worden vastgelegd, is het bedrijf vooralsnog niet van plan er tegen op te treden. Meyhofer: “Eigenlijk is het wel fascinerend om te zien dat mensen kennelijk de grenzen verkennen van wat zij tegen de zelfrijdende auto kunnen doen.”

Maarten Sierhuis, de Nederlander die bij Nissan in Silicon Valley de ontwikkeling van zelfrijdende auto's leidt, sprak al eerder tegen onze autoredactie zijn zorg uit over medeweggebruikers die robotauto het leven zuur kunnen maken. “Dat is een van onze grootste zorgen”, aldus Sierhuis. "Want hoe beschermen we de auto tegen mensen die hem willen lastigvallen? Voetgangers zouden weleens met spiegeltjes of weet ik wat kunnen proberen om de robotauto om de tuin te leiden. Hij is toch anoniemer dan een bestuurder van vlees en bloed.”

Banden lek gestoken

De krant Arizona Republic meldde vorig jaar al dat banden lek waren gestoken van testauto's van Waymo, de dochteronderneming van Google die in de VS robotauto's test. In de staat Arizona zouden sommige automobilisten ook een pistool op de begeleiders van het ontwikkelingsteam hebben gericht. Maar mogelijk heeft die agressie in Arizona vooral te maken met het feit dat een robotauto van Uber 'daar begin vorig jaar een dodelijk ongeval veroorzaakte. Na dit ongeval werd het testprogramma negen maanden stilgelegd.

Op dit moment wordt er vooral in de VS en in China op grote schaal getest met robotauto's. De Amerikaanse president Donald Trump vindt ze helemaal niets, lekte onlangs uit. Hij zou ze bestempelen als ‘oncontroleerbare rijdende doodskisten’ en er nooit van zijn leven in willen stappen. Dat er veel weerstand is tegen de zelfrijdende auto, die mensen het stuur uit handen neemt, blijkt ook regelmatig uit enquêtes. In veel landen zit de automobilist blijkbaar helemaal niet op de door een computer bestuurde auto te wachten. Dat is ook in ons land zo.  Bij onze noorderburen zal de bevolking waarschijnlijk wel zeer gastvrij reageren, bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van KPMG. De analisten daarvan baseren zich op cijfers van het World Economic Forum waaruit blijkt dat Nederland de ranglijst aanvoert van landen waar nieuwe technologie door de bevolking omarmd wordt. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ASHLEY MEES

  Enkel bij zelf rijdende auto's ? Ik maak dit elke dag mee van en naar het werk. Als er op een stuk van 13km in totaal 20 verschillende auto's / chauffeurs achter mij hebben gezeten. Dan zijn hiervan 18 die te snel rijden, ongeduldig zijn, afstand niet respecteren, enz.... Dit terwijl ik altijd vlot rij en de snelheid behoud die max is toegelaten.

 • Yvan Lindekens

  Dat gaat niet zozeer over het "omarmen van nieuwe technologie". Het gaat vooral over het stokken in de wielen steken van de hedendaagse roofridders à la Google en Uber.

 • Carlos Simonis

  Camera's plaatsen zodat de daders goed te zien zijn, flinke hoge boetes uitdelen + ontzegging van het rijbewijs. Dit asociaal gedrag doen deze mensen ook wanneer zelf een auto besturen. Met teveel drank op rijden, bellen tijdens het rijden, lak hebben aan verkeersregels. Ik kom ze dagelijks tegen in het verkeer. Je kan ergens niet mee eens zijn, maar dan hoeft men nog geen asociaal gedrag vertonen.

 • Hilde Peeters

  Dit pestgedrag is er in het verkeer ook dus daar zullen ze toch ook moeten mee rekening houden of denken ze dat dat bij de gewone mens niet is.

 • Johan Kerremans

  Bumperkleven en agressief rijden, dat is in België een normaal gang van zaken.