Opnieuw honderdduizenden Mercedes Benz-voertuigen teruggeroepen wegens sjoemelsoftware

AFP
De Duitse autobouwer Daimler moet nog eens honderdduizenden Mercedes Benz-dieselvoertuigen terugroepen omdat ze vermoedelijk zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Dat heeft het bevoegde Duitse agentschap KBA aan Daimler opgedragen.

Over hoeveel voertuigen het precies gaat, gaf Daimler niet mee. Maar uit de omschrijving (“een middelhoog zescijferig aantal”; nvdr) valt af te leiden dat het ruwweg om 400.000 tot 600.000 exemplaren zou gaan. Er zitten minstens 260.000 exemplaren van het model Sprinter bij. Alle betrokken voertuigen werden voor juni 2016 gebouwd.

Volgens Duitse media opende de KBA in oktober een onderzoek naar software waarmee de uitstoot van de voertuigen lager zou liggen tijdens labotests dan op de baan.

Daimler werkt mee met de autoriteiten, maar zal tegelijk ook de beslissing aanvechten. Volgens de autobouwer is de technologie waarover het gaat niet illegaal. Vorig jaar moest Daimler al eens 690.000 dieselvoertuigen terugroepen in Europa.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid grieten

  Men noemt het sjoemelsoftware terwijl het eigenlijk sjoemellabotests zijn omdat ze kennelijk niet in staat zijn om fatsoenlijke en reele metingen van uitstoot te kunnen doen.

 • Johan Van Biesen

  Bestaat er eigenlijk wel een wagen die zoveel verbruikt als aangegeven door de constructeur? Nee dus, aan die voorwaarden is alle verkoop bedrog en zou de klant compensatie moeten krijgen, utopisch, jazeker, eerlijk, ja, wat doe je er aan...

 • Marc Van Loo

  Wat maakt die zogenaamde sjoemelsoftware nu uit? Zelfs als de testen correct zijn uitgevoerd zullen de resultaten op de baan zeker anders zijn. Iedere chauffeur rijdt nu eenmaal anders. En wie is er nu zo naïef om de cijfertjes op papier te geloven qua uitstoot en verbruik? Dan ben je gewoon dom...

 • John Stahl

  Ik zal alleszins mijn voertuig niet naar de garage brengen zonder de voorwaarden die ik opleg, namelijk, geen FW-updates. Leve de Sjoemelsoftware. De overheid moet de kosten dragen voor hun incompetentie.

 • Jan Verstrepen

  Zoek de verantwoordelijken maar laat geen honderdduizenden mensen hun werk verliezen. Er moet achter heel dat gesjoemel een duidelijk plan zitten om die merken uit te schakelen, als het in orde brengen zo makkelijk gaat waarom dan sjoemelen? Zeg niet dat een merk als Mercedes niet de nodige technische kennis geeft om te werken zonder bedrog? CEO's misschien een riante vergoeding gekregen om dat gesjoemel want uitkomen ging dat zeker.En zo is er goed nieuws voor de concurrentie.