Opnieuw gefilmd: slapend achter het stuur met Tesla's Autopilot

Een eerder geval van slapende Tesla-rijder op de snelweg.
Jalopnik Een eerder geval van slapende Tesla-rijder op de snelweg.
Deze week is opnieuw een chauffeur gefilmd die misbruik maakt van het rijassistentiesysteem Autopilot van Tesla. Hij werd gefilmd terwijl hij slapend achter het stuur zat van zijn auto, op een drukke snelweg in de Verenigde Staten. Het was het derde slaapincident met een Tesla in korte tijd.

Het jongste incident werd gefilmd door de Amerikaanse Instagram-gebruiker Shawn Miladinovich, wiens account is afgeschermd. Volgens nieuwszender ABC 7 Chicago reed Miladinovich over Californië’s Interstate 405 toen hij de vermoeide Tesla-rijder tegenkwam. Medeweggebruikers informeerden onmiddellijk de autoriteiten, maar zij vonden de luiaard niet voordat deze de afrit had genomen. 

De Autopilot van Tesla zou moeten deactiveren als de bestuurder gedurende enige tijd het stuur niet aanraakt, of als de aandacht van de bestuurder verslapt. De Model 3 heeft een camera aan de bestuurderszijde om te controleren of de bestuurder niet in slaap valt. Het is duidelijk dat geen van beide systemen goed werkte, of mogelijk werd onderdrukt door ‘hacks’ die eigenaren van Tesla met elkaar delen om het systeem te misleiden. Een stuk fruit of een waterfles in het stuur stoppen zijn veel voorkomende trucs om het systeem te misleiden.

Tesla stelt dat Autopilot ‘geen zelfsturend systeem is, dat het van een Tesla geen autonoom voertuig maakt en dat het de bestuurder niet ontheft van zijn verantwoordelijkheid in het verkeer’. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Onbetaalbare publiciteit voor Tesla, toont aan dat het merk jaren voorsprong heeft op de concurrentie. Wat zich vertaalt in record-verkoopcijfers.

 • Matt Casters

  Opnieuw ter informatie: Autopilot van Tesla is géén zelfrijdend systeem. Het waarschuwt tegenwoordig om de 10 seconden dat je de handen aan het stuur moet houden. Phantom breaking lijkt weg in de laatste versies maar is me dunkt vooral gevaarlijk voor de bumper klevers áchter de Tesla's. Tenslotte is Tesla inderdaad slachtoffer van zijn succes in de zin dat er teveel auto's verkocht worden om genoeg batterijen voor trucks te hebben.

 • Hendrik Patyn

  Tesla stelt zijn truck een jaar uit, ik heb een tijdje geleden gezegd dat het gewoon grootspraak was van Musk om zijn aandelen te redden, weeral gelijk En Mr Casters al gehoord van het Phantom Braking? Levensgevaarlijk die autopilot verre van feilloos.

 • Gerard Braeckmans

  Het is eigenlijk een bed op wielen?

 • Lodewijk Verborgt

  Waarom mogen er nog zelfrijdende auto's verkocht worden? Men mag er toch geen gebruik van maken.