Oostenrijk bevoordeelt elektrische auto’s: bestuurders mogen sneller rijden

Met een elektrische wagen kom je in Oostenrijk voortaan sneller vooruit dan met een diesel of benzine.
Vocarnet.com Met een elektrische wagen kom je in Oostenrijk voortaan sneller vooruit dan met een diesel of benzine.
Oostenrijk introduceert een opmerkelijke maatregel om elektrisch rijden te stimuleren. Op heel wat plaatsen waar diesel- en benzinewagens zich aan de limiet van 100 km/uur moeten houden, mogen elektrische auto’s vanaf 1 januari 130 km/uur rijden.

In totaal gaat het om 440 kilometer snelweg of 20 procent van de Oostenrijkse snelwegen, waar de regel van toepassing is. Dat zijn milieuzones, waar een snelheidslimiet van 100 km/uur geldt om de uitstoot te beperken. Maar die uitstoot is er niet bij elektrische wagens.

Gratis parkeren

“We willen mensen ervan overtuigen dat het op verschillende manieren loont om over te schakelen naar elektrisch rijden”, zegt minister van Duurzaamheid Elisabeth Köstinger van de conservatieve partij ÖVP. Er zijn immers nog meer voordelen op komst. De volgende stap is om busstroken te openen voor elektrische auto’s en er zijn plannen om ze gratis te laten parkeren.

De maatregelen kaderen in de ambitie van Oostenrijk om zijn doelstellingen op het gebied van klimaatbescherming te behalen. Tegen 2030 moet er 36% minder uitstoot van koolstofdioxide zijn dan in 2005. Tegen 2050 moet de transportsector er grotendeels CO2-neutraal zijn.

Bekijk ook:
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Goed nieuws voor Fraudi of de gebruikers ervan,geen sjoemelsoftware en geen kapotte zuigers en ditributiekettingen meer.

 • Els Pauwels

  Gino meen je dit nu echt wat j zegt ? Als je Gemiddeld verbruik per 100 KM 5 Liter is aan 100 per uur en 6 liter gemiddeld per 100 KM aan 140 per uur . dan stoot je op een afstand van 100 KM toch een liter meer uit.

 • Gino Denil

  Als je trager rijdt met een traditionele wagen verbruik je minder en stoot je minder uit. Maar je doet er wel langer over om je bestemming te bereiken. En de totale uitstoot en verbruikt tot aan je bestemming is hoger als je niet aan een optimaal hogere snelheid rijdt.

 • Mateo Buysse

  Als de enigz reden voor lagere snelheid dus uitstoot is is dat niet zo onlogisch. Gratis parkeren...heh...mochten ze dat eens doen in de steden hier...

 • Pedro Dejaeghere

  Echt belachelijk en egoïstisch ze vervuilen meer dan diesel en benziene motoren. Maar wel niet bij ons. Waar ze de grondstoffen voor deze wagens ontginnen groeit niets meer en gebeurd veel door kinderen in die mijnen. Ze zijn weer goed bezig