Ook in ons land ongenoegen over hoge dieselprijs: Touring krijgt 4 à 5 klachten per dag

Photo News
Dieselrijders betalen aan de pomp ongeveer 25 euro meer dan enkele maanden geleden. “Niet alleen in Frankrijk liggen die hoge prijzen gevoelig”, zegt woordvoerder Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring aan VTM NIEUWS.

Onder de noemer ‘gele hesjes’ zijn op meer dan duizend plaatsen in Frankrijk dit weekend protesten uitgebroken tegen de economische hervormingen van president Emmanuel Macron. Vooral de stijgende brandstofprijzen lokken heel wat woede uit. Gisteren kwam een demonstrante nog om het leven nadat ze werd aangereden door een voorbijganger die in paniek was geslagen.

Drie keer betalen

Maar ook bij ons liggen de prijzen gevoelig. “Wij krijgen bij Touring ongeveer vier à vijf klachten per dag binnen over de hoge dieselprijs”, zegt Smagghe. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de regering de accijnzen op diesel heeft verhoogd om die zo veel mogelijk gelijk te schakelen met de prijs van benzine. Dat zorgt ervoor dat mensen ongeveer 25 euro meer betalen aan de pomp dan enkele maanden geleden.”

“Men had evengoed de benzineprijs kunnen verlagen, als het toch een groene maatregel moet zijn, dan wel de dieselprijs te verhogen”, zegt Smagghe nog. De brandstof in ons land wordt op drie manieren getaxeerd. “Eerst de btw, dan de accijnzen en dan nog eens de btw op de accijnzen. Het grootste deel van de benzineprijs heeft te maken met bijkomende belastingen die naar de staatskas gaan.”

Geen risico op brandstoftekort

Actievoerders van de beweging gele hesjes blijven het depot van Proxifuel in het Naamse Wierde blokkeren tot zolang het nodig is, zegt hun woordvoerder Claude Gilles. De actie zal morgen niet aflopen, zoals aanvankelijk was aangekondigd.

Voor de Belgische Federatie van Brandstofhandelaars (Brafco) is het echter “volledig voorbarig” om te spreken over een risico op een brandstoffentekort in ons land. “Zelfs als de depots in Wallonië geblokkeerd worden door de acties van de gele hesjes, dan hebben we andere alternatieven die ons in staat stellen om stocks te mobiliseren in een aantal stations in enkele uren tijd”, aldus Olivier Neirynck, technisch directeur van Brafco. “Temeer daar de beweging helemaal niet wordt gevolgd in Vlaanderen en in Brussel. Als er een tankstation de komende uren zonder product zou vallen, dan zal het in enkele uren tijd herbevoorraad worden.” Als er tankstations gesloten zijn, dan is het omdat enkele uitbaters zich uit solidariteit hebben aangesloten met de beweging, aldus Brafco. 

Voor Total België, dat vandaag geconfronteerd is met drie geblokkeerde depots (in Feluy, Wandre en Wierde) is de “toestand op dit ogenblik niet alarmerend, maar kan hij dat wel worden”, zegt woordvoerder Pascal de Crem. “We volgen de toestand uur na uur op om te bepalen wat de gevolgen van de blokkades zijn en wat er nog volgt”, zegt de Crem nog. “We blijven waakzaam. 

Bekijk ook:

‘Gele hesjes’ blokkeren A22 aan Belgische grens

Vrouw komt om het leven bij protesten Frankrijk

Franse minister: “Minstens 1 rijstrook vrijhouden”
93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Peeters

  gedenk die graaiers volgend jaar in mei!!

 • bob jansens

  destijds argumenteerde de regering dat het de bedoeling was om diesel even duur te maken als benzine; vandaag is diesel per liter 15ct duurder dan de meest verkochte benzine-variant (E10), maar nu is het oorverdovend stil langs de kant van de regering...

 • Jasmijn Luyten

  En zeggen dat de diesel in Belgie duurder is dan in frankerijk maar wat doet het schaapsvolk NIKS in Frankerijk leggen ze een land plat hier worden we geslacht dat is het grote verschil

 • Jennifer Peeters

  De Croo vindt het heel normaal dat er steeds meer accijnzen worden geheven om de benzine en diesel zo duur te maken. Zelf profiteert hij van een wagen met privéchauffeur op onze kosten. 5,5 miljard euro hebben de accijnzen vorig jaar opgebracht en nog hebben ze een begrotingstekort. Hopelijk wordt deze rijkenregering volledig weggestemd in mei volgend jaar want het gaat van kwaad naar erger in dit land!!!

 • Jan Van Rompaey

  Ze zullen ons blijven pluimen, ook zelfs als iedereen met een elektrische auto rijdt. Zijn jullie zo dom of blind als je dat niet ziet aankomen ?