Onderzoek wijst uit: hoe duurder de auto, hoe minder hoffelijk de bestuurder

Illustratiefoto.
EPA Illustratiefoto.
Onderzoekers van de Universiteit van Nevada, Las Vegas hebben bevonden dat bestuurders met dure wagens gemiddeld minder beleefd zijn in het verkeer. Elke 1.000 dollar, of 915 euro, dat de wagen meer kost, neemt de kans dat de bestuurder vertraagt voor voetgangers af met ongeveer 3 procent.

De onderzoekers denken dat de bestuurders van duurdere auto’s minder rekening houden met anderen in het verkeer omdat ze zich mogelijk superieur voelen. Ze zouden zich moeilijk in de plaats van voetgangers of fietsers kunnen voorstellen. “Niet-betrokkenheid en een lager vermogen om gedachten en gevoelens van anderen te interpreteren, samen met gevoelens van voorrecht en narcisme, kunnen leiden tot een gebrek aan empathie voor voetgangers”, aldus de onderzoekers over eigenaars van dure voertuigen.

Het onderzoek maakte gebruik van camerabeelden van voetgangers, die honderden keren een weg overstaken, waarna de onderzoekers de reacties van chauffeurs analyseerden. De onderzoekers gebruikten een blanke man en vrouw, en een zwarte man en vrouw als testpersonen. Daaruit bleek dat er ook een verschil was tussen de resultaten bij de blanke en zwarte vrijwilligers. De auto’s lieten de blanke voetgangers 31 procent van de tijd oversteken, terwijl 25 procent stopte voor de zwarte voetgangers.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Een occasie! hoeft zeker voor die grote luxe merken niet duur te zijn die zijn, buiten enkele merken, tweedehands geen cent waard.

 • raf peeters

  @Renè Verhoeven ,als je alles hebt bereikt in je leven koop je zo'n wagens en is het speelgoed nietwaar.

 • René Verhoeven

  Werken om een dure wagen te kopen? Je moet goed zot zijn, het is een instrument om mij hoofdzakelijk te verplaatsen van en naar mijn werk, dus moeten ze die er maar bijgeven. Ik investeer mijn verdiende geld wel in iets waar ik meer en veel langer plezier aan hebt.

 • Bart Vrancken

  Logisch, ik verontschuldig mij voortdurend achter het stuur van m'n 13 jaar jonge Ford Fiesta 1.3i benzinemaatje . Sorry dat ik trager ben , sorry dat de achteruit niet direct lukt, voorbijsteken lukt niet zo vlotjes maar : a Fiesta = a 'fiesta'.

 • raf peeters

  Zeg maar dat de jaloezie meer probleem is,maar goede tip ,als je werkt en hard werkt kan je ook met zoiets rijden en ook meer dan ene.