Nog nooit zoveel auto’s met automatische versnellingsbak verkocht: “Mensen willen comfortabel in file staan”

.
iStock .
Vorig jaar zijn meer dan 100.000 auto’s met een automatische versnellingsbak verkocht, een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische automobielfederatie Febiac. De oorzaak van die stijging ligt onder andere bij de steeds langer wordende files.

Volgens Febiac zal de manuele versnellingsbak langzaam maar zeker verdwijnen. “Momenteel is 40 procent van de wagens die verkocht worden, uitgerust met een automatische of gerobotiseerde versnellingsbak”, zegt Joost Kaesemans van Febiac aan VRT NWS. “Bij die 100.000 mag je er dus nog eens 100.000 bijtellen die een andere vorm van niet-manuele versnelling hebben.”

Volgens de cijfers van Febiac werden in 2010 amper 43.000 auto’s met een automatische versnellingsbak verkocht. In 2017 waren dat er al 92.000 en nu wordt ook de kaap van 100.000 overschreden.

Comfortabel in de file staan

Volgens Kaesemans ligt de oorzaak van de stijgende verkoop bij de files. Alsmaar meer mensen staan ’s ochtends in de file en dan is een automatische versnellingsbak veel comfortabeler dan een manuele. Bovendien is ook de technologie geëvolueerd. “Zo is een automatische versnellingsbak tegenwoordig vaak zuiniger dan een manuele, omdat de computer precies berekent wanneer hij moet schakelen”, aldus Kaesemans. “Zo zit je altijd in het juiste toerental en verbruik je niet meer brandstof dan nodig. Bovendien heb je dan ook minder uitstoot.”

Het is volgens Kaesemans slechts een kwestie van tijd voor de manuele versnellingsbak definitief plaats moet ruimen voor de automatische versnellingsbak. “De goeie ouwe versnellingsbak met 5, 6 of meer versnellingen gaat de volgende jaren zo goed als verdwijnen.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @Robert DE REU,wagenfreak zoals jij waarschijnlijk.Stam nog uit de tijd dat dubbel moest koppelen en tussen gas geven om te kunnen schakelen voor de gesynchro-niseerde bakken werden uitgevonden, geen enkele automaat rijder kan met zoiets rijden,de automaat is een gemak,ja voor diegene die al altijd schakelen niet hun sterkste vak was en maar goed,zuinig en milieu vriendelijk is 't niet wegens meer-verbruik en de olie die dient vervangen worden die bij hand schakelbakken al lang permanent is.

 • Els Pauwels

  ik heb een automaat, DSG, mijn volgende is gewoon handgeschakeld, te duur voor wat het is

 • Els Pauwels

  de tram op ? dan neem ik liever de fiets. sorry maar ik begrijp echt niet dat er nog mensen zijn die openbaar vervoer nemen in dit land. een traject van 6 km duurt 45 minuten met de tram of bus. met de fiets doe je zoiets op 15 minuten.

 • Timmie Smet

  Dat mensen überhaupt nog in de file willen staan! Ik heb dat een korte tijd gedaan, en ik kreeg daar enorme stress van. Dan spring ik liever een tram op gedurende een half uur, met de krant binnen handbereik. Toch ongelooflijk dat pakweg 70% van de werkende bevolking zich blijft vastklampen aan de auto. En velen onder hen willen dan nog meer dan de halft van een maandloon uitgeven aan een automaat...

 • Ivan Hessels

  Vroeger zei ik ook: nooit een automaat! Nu ik er ene heb(showroommodel), WIL ik niets anders meer! Wat een luxe, wat een acceleratie, en sneller optrekken ook nog dan een handgeschakelde en met minder verbruik. Dus...