Nog nooit zoveel auto’s met automatische versnellingsbak verkocht: “Mensen willen comfortabel in file staan”

.
iStock .
Vorig jaar zijn meer dan 100.000 auto’s met een automatische versnellingsbak verkocht, een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische automobielfederatie Febiac. De oorzaak van die stijging ligt onder andere bij de steeds langer wordende files.

Volgens Febiac zal de manuele versnellingsbak langzaam maar zeker verdwijnen. “Momenteel is 40 procent van de wagens die verkocht worden, uitgerust met een automatische of gerobotiseerde versnellingsbak”, zegt Joost Kaesemans van Febiac aan VRT NWS. “Bij die 100.000 mag je er dus nog eens 100.000 bijtellen die een andere vorm van niet-manuele versnelling hebben.”

Volgens de cijfers van Febiac werden in 2010 amper 43.000 auto’s met een automatische versnellingsbak verkocht. In 2017 waren dat er al 92.000 en nu wordt ook de kaap van 100.000 overschreden.

Comfortabel in de file staan

Volgens Kaesemans ligt de oorzaak van de stijgende verkoop bij de files. Alsmaar meer mensen staan ’s ochtends in de file en dan is een automatische versnellingsbak veel comfortabeler dan een manuele. Bovendien is ook de technologie geëvolueerd. “Zo is een automatische versnellingsbak tegenwoordig vaak zuiniger dan een manuele, omdat de computer precies berekent wanneer hij moet schakelen”, aldus Kaesemans. “Zo zit je altijd in het juiste toerental en verbruik je niet meer brandstof dan nodig. Bovendien heb je dan ook minder uitstoot.”

Het is volgens Kaesemans slechts een kwestie van tijd voor de manuele versnellingsbak definitief plaats moet ruimen voor de automatische versnellingsbak. “De goeie ouwe versnellingsbak met 5, 6 of meer versnellingen gaat de volgende jaren zo goed als verdwijnen.”
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tony Thijs

  Hahaha, ik sta liever niet in de file

 • Jean-Pierre Vercruysse

  En als je in links rijden landen bent zoals Engeland, Ierland, Australië, en andere in Asia bv , dan is een automaat zeker veel wat beter en veiliger dan een handgeschakelde!

 • Jean-Pierre Vercruysse

  De eerste automaten waarmee ik gereden heb is tientallen jaren geleden in USA. (Daar waren bijna geen handgeschakelde!!) Het probleem was wanneer ik terug hier was!!! Terug handgeschakelde. Na een paar reizen aldaar heb ik hier een nieuwe wagen gekocht ... maar een automaat! Sindsdien altijd automaten!

 • Erwin De Meyer

  Ik heb 37 jaar met handgeschakelde wagens gereden . Nu heb ik sinds 3 weken een 308 met automatische versnellingsbak. Wat een opluchting . Gedaan met constant te ontkoppelen en koppelen in de vele files hier. Zalig.

 • raf peeters

  @Robert DE REU,wagenfreak zoals jij waarschijnlijk.Stam nog uit de tijd dat dubbel moest koppelen en tussen gas geven om te kunnen schakelen voor de gesynchro-niseerde bakken werden uitgevonden, geen enkele automaat rijder kan met zoiets rijden,de automaat is een gemak,ja voor diegene die al altijd schakelen niet hun sterkste vak was en maar goed,zuinig en milieu vriendelijk is 't niet wegens meer-verbruik en de olie die dient vervangen worden die bij hand schakelbakken al lang permanent is.