Nieuwe topman Renault wil fusie met Nissan

Renault en Nissan werken al langer samen, maar zouden met een fusie kosten kunnen besparen.
REUTERS Renault en Nissan werken al langer samen, maar zouden met een fusie kosten kunnen besparen.
De nieuwe topman van Renault wil het Franse autoconcern fuseren met de Japanse branchegenoot en samenwerkingspartner Nissan. Eerdere fusievoorstellen stuitten nog op Japanse bezwaren.

Renault-topman Jean-Dominique Senard zou nu aansturen op een samensmelting waarbij beide bedrijven ongeveer 50 procent van de aandelen van het nieuwe fusiebedrijf krijgen, zo meldt het financiële persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het hoofdkantoor zou buiten Frankrijk en Japan moeten komen, mogelijk in Singapore.

Renault en Nissan werken al langer nauw samen, maar zouden met een fusie meer kosten kunnen besparen. Ook staan ze samen sterker nu het de automobielindustrie vanwege onder meer de wereldwijde handelsoorlog minder voor de wind gaat, terwijl er juist flink moet worden geïnvesteerd in onder meer elektrisch rijden. De vorige poging om de banden aan te halen onder aanvoering van de gevallen automagnaat Carlos Ghosn ging nog uit van dominantie van de Fransen.

Eerder op de dag kwam Renault met kwartaalcijfers. De verkopen en omzet gingen omlaag door forse dalingen in Argentinië en Turkije en het vertrek uit Iran vorig jaar augustus door de Amerikaanse sancties tegen het land.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andre Stroykens

  Jaren terug heeft Renault, Nissan gered of het Japanse merk was allang geschiedenis

 • Johan Billiet

  Met Fransen kun je niet samenwerken, heeft Volvo Cars vroeger zelf ondervonden waardoor de samenwerking werd stopgezet, ook bij Volvo trucks werken de Fransen meer voor de instandhouding van hun hiërarchische dan voor de efficiëntie van het bedrijf...maar te duur om buiten te kieperen...

 • robrecht Peeters

  dit loopt slecht af ….de scheidingspapieren liggen al klaar.Macron en Abe liggen op ramkoers en dit nu de EU juist met veel tamtam met Japan een handelsovereenkomst ondertekende. En op een moment dat China het laatste schaamlapje liet vallen en resoluut de EU economie overneemt.

 • Michel Jacobs

  Als Nissan ook maar de minste kans wil maken op langere termijn moeten ze Renault met al hun brol zo snel mogelijk buiten gooien.