Nieuwe auto’s gemiddeld krachtiger dan een Porsche 911 uit de jaren 70

Archieffoto van een Porsche 911 2.7S uit 1976.
Bonhams Archieffoto van een Porsche 911 2.7S uit 1976.
Met gemiddeld 166 pk is de gemiddelde nieuw verkochte auto in 2020 sterker dan een Porsche 911 uit de jaren 70. 

De Porsche 911S uit 1976 had een 2.7 liter zescilinder motor met 165 pk. Dat model behoorde destijds tot de absolute top qua vermogen, maar sindsdien is het gemiddelde aantal pk's van nieuwe auto's sterk toegenomen, zelfs in tijden van crisis. Was een gemiddelde auto in 1990 gemiddeld ‘slechts’ 92 pk sterk, aan de vooravond van de financiële crisis van 2008 groeide dat al naar 131 pk.

Volgens de Duitse branchedeskundige 
Ferdinand Dudenhöffer was de gemiddelde nieuwe auto vorig jaar 159 pk sterk en dit jaar hadden de tussen januari en mei geregistreerde voertuigen zelfs gemiddeld 166 pk onder de motorkap. Tegelijkertijd is het aandeel kleine auto’s in nieuwe registraties gedaald van 20 naar 18 procent. 

Meer gewicht

Hoewel het gemiddelde vermogen in onze contreien waarschijnlijk lager is, geven de Duitse cijfers een wereldwijde trend weer, die ook en vooral wordt ingezet doordat auto's steeds zwaarder worden. Dat is dan weer weer een gevolg van de toenemende veiligheidseisen en de vraag van consumenten om steeds meer comfortverhogende features.

Volgens Dudenhöffer zal zelfs na de pandemie van Covid-19 het vermogen van nieuwe personenauto’s in Duitsland blijven toenemen. “Met de huidige brandstofprijzen zal de prikkel om een kleinere auto te kopen laag blijven. Hogere aankoopprijzen worden na een bepaalde tijd geaccepteerd. De motoren zullen vast milieuvriendelijker zijn, maar auto’s met een hoger vermogen zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ons straatbeeld blijven bepalen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Van Caenegem

  6-7 kg per pk is perfect, zoals ik het nu heb, méér hoeft dat niet te zijn. Ik wil wel elektrisch rijden - van zodra ik het mij zou kunnen permitteren.Dan nog alleen iets vinden om in 3 minuten op te laden, en we zijn er.

 • raf peeters

  Maar de pk's van weleer werd wel uit stevige motorblokken gepuurd en waren er amper pannes.Vandaag halen ze die pk uit die drie cilinder koffiemolentjes motoren (Peugeot,Ford ,enz.) maar om de haverklap wel stuk.Geef me maar de zes,acht en tien cilinders dan heb je niet probleem motor over te belasten .

 • valere vermeulen

  appels met peren vergelijken? Hoeveel wagen hadden in de jaren 70 166PK.

 • Thomas Scheer

  Deze metastase kan je in 3 letters samenvatten: SUV

 • LUC DILLEN

  Heel slim gezien zal een moeilijke studie geweest zijn Luc Dillen