Nederlandse Tesla-verkoop krijgt forse klappen

REUTERS
Bracht Tesla in december 2019 nog meer dan 12.000 Model 3’s aan de Nederlandse man, dan bleef de teller de voorbije maand plots steken op… minder dan 50. Wat is er aan de hand, daar aan de andere kant van de Moerdijk?

Voor de Nederlandse Tesla-invoerder groeiden de bomen vorig jaar tot aan de hemel. Met de Model 3 leverde het merk tot drie maal toe de best verkochte auto van de maand, met een ongeziene piek in december (waarin Tesla 12.117 exemplaren wist te slijten op een jaartotaal van 30.000 stuks, nvdr) als grootste uitschieter. Sinds de jaarwisseling blijken de Nederlanders plots veel minder happig om zich een Tesla aan te schaffen, afgelopen maand wist Tesla niet meer dan 45 kopers – hoofdzakelijk particulieren, dan nog – over de streep te trekken.

Fiscale luchtbel

Bij Tesla hadden ze de opmerkelijke eindejaarsspurt én de tegenvallende verkoop in januari weliswaar zien aankomen: de Nederlandse markt bevond zich namelijk in een grote fiscale luchtbel. Sinds 1 januari is de beruchte bijtelling of BPM voor zakelijke rijders verhoogd van 4 naar 8 procent. Daardoor hebben heel wat dealers en leasingmaatschappijen nog snel een zo groot mogelijk aantal Model 3’s op kenteken gezet, om ze dit jaar aan de voordelige fiscale tarieven te kunnen uitleveren. Het blijven Nederlanders…

Geen reden tot paniek

De Nederlandse sectororganisatie BOVAG verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s – en dus ook van Tesla – zich de komende maanden opnieuw zal herstellen. BOVAG gaat dit jaar uit van een elektrisch marktaandeel van 10 procent op een totale markt van zo’n 425.000 eenheden (ter vergelijking: in België bedraagt het aandeel elektrische auto’s net geen 2 procent, nvdr), met opnieuw een opmerkelijke toename in het laatste kwartaal. Vanaf 2021 wordt de bijtelling voor elektrische bedrijfswagens opnieuw verhoogd.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Mooi, prettig maar met heel weinig praktische waarde schoon stuk speelgoed voor rijke mensen helaas niets meer. Zie ze daar al staan in rijen om die dingen op te laden....je koopt er best een camper bij.

 • Hendrik Patyn

  Toyota verkocht met 3 modellen 3 miljoen wagens, van 1 model zelfs 1,3 miljoen, en dan hier van de daken schreeuwen dat Tesla het best verkochte model heeft.............. van Nederland, en nu in januari worden er vliegtuigen met onderdelen overgevlogen om al die Tesla 3's in orde te krijgen, er zullen veel achterruiten bij zijn, want elektrische verwarming in een ruit voorzien lukt blijkbaar niet bij Tesla....

 • Hendrik Patyn

  In de us zakte de verkoop van Tesla met bijna 30% in het 4de kwartaal 2019, bijna 60000 wagens minder verkocht...

 • Matt Casters

  Beste Hendrik, het 4e kwartaal van 2019 was een recordkwartaal vandaar de enorme koersstijging van het TSLA aandeel. De vraag in de automarkt is typisch wat lager in de eerste maanden van een jaar. De leveringen hebben veel te maken met de aankomsten van de boten in Zeebrugge. Dat gebeurt maar om de 3-4 weken en er zijn nog andere landen. De productie kan nu al niet volgen. Nu Tesla ondanks enorme investeringen winstgevend blijft is de vraag vooral welke concurrent ze gaat kunnen bijhouden.

 • Hendrik Patyn

  Wereldwijd gaat de verkoop van Tesla achteruit in het 4de kwartaal van 2019, en januari 2020, enkel de Nederlanders lieten zich nog massaal vangen aan die hype. Milieuvriendelijker is een Tesla toch niet, dus moet die evenveel worden belast als andere wagen met gelijkaardig gewicht.