Nederlands onderzoek: “E-bike niet gevaarlijker dan normale fiets”

ANP
Fietsen op een e-bike is lang niet zo gevaarlijk als tot heden werd aangenomen, meldt de Nederlandse krant De Telegraaf. Het risico om als elektrische fietser in het ziekenhuis te belanden is net zo groot als de kans om als gewone fietser gewond te raken bij een ongeval.

Die conclusie trekt het onafhankelijke expertisecentrum VeiligheidNL nadat het in opdracht van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek uitvoerde op basis van gegevens over fietsongevallen waarvoor behandeling op een spoedafdeling nodig was.

“Ik begrijp dat deze uitkomst verrassend is”, reageert mede-onderzoeker Paul Schepers van agentschap Rijkswaterstaat. “Vier jaar terug deed ik hetzelfde onderzoek en toen bleek nog dat elektrische fietsers meer risico liepen dan de mensen die echt zelf moeten trappen om vooruit te komen.”

“We veronderstelden toen dat het grotere gewicht van het rijwiel leidde tot meer ongevallen. Maar inmiddels blijkt uit nieuw beschikbaar gekomen cijfers dat dit niet het geval is als je ongevalscijfers vergelijkt en corrigeert op zaken als leeftijd en hoe vaak en hoe ver men fietst”, meent Schepers.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Van Haevre

  De auto's mogen nog maar 30km/u rijden om minder zware kwetsuren te vermijden, een fiets die er tegen 45 een voetganger raakt zou geen kwaad kunnen, wat een prutsonderzoek is dit

 • Stefan Vantstraat

  Vanaf het ogenblik dat een helm op de fiets verolicht wordt stop ik met fietsen en komt er weer een auto extra op de baan. Je moet de keuze hebben: achter de hoek naar de bakker opnzondag, geen helm. Naar het werk op de fietsostrade... helm op. Mogen we zelf nog iets beslissen!

 • Ronny Vandezande

  @ Albert Hendrix In België hebben we nog veel te leren over de verkeer infrastructuur. Maar wij hebben wel jaagpaden en fietssnelwegen. Je hebt een rijbewijs en nummerplaat nodig. Meeste van die speedbies remmen korter dan een brommer en rijden even snel. Onze banden zijn 6cm breed, en dus breder dan die van een scooter. Als je er niet van kent en niet weet waarover u spreekt moet je zwijgen.

 • Werner Crols

  Johan Van Biesen, als die speed bike op de baan rijdt, wil dat hoogst waarschijnlijk zeggen dat hij dat wettelijk moet.

 • Arkadiusz Sekula

  E-bike rijdt zelf? Of door de fietser bestuurd is? Dus ja....verkeerde onderzoek... e-bike zelf op linkerkant tegen richting op tweerichting fietspad rijdt niet....