Miljoenen auto's te hacken door gebrekkige beveiliging autosleutel

THINKSTOCK
Auto's van Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche, Bentley en Lamborghini zijn te hacken. De chip in de autosleutel en de code in de startonderbreker zijn niet goed geprogrammeerd. Dat meldt de Nederlandse publieke omroep NOS op gezag van onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Er rijden in Nederland honderdduizenden auto's rond die met specialistische kennis zijn te hacken. Wereldwijd gaat het volgens de NOS om miljoenen auto's die uitgerust zijn met de Megamos Crypto chip. Het Volkswagenconcern en de Nederlandse branchevereniging RAI erkennen dat er een beveiligingsprobleem is.

De kwetsbare chip is vijftien jaar lang ingebouwd in allerlei auto's van Volkswagen. De chip zit ook in verschillende types van Seat, Skoda, Audi, Fiat, Honda, Peugeot, Bentley, Porsche en Lamborghini.

Zowel de autofabrikant als de automobielbranche stellen dat het niet mogelijk is om bij miljoenen kwetsbare auto's zowel de sleutel als de startonderbreker te vervangen. Mensen die een kwetsbare auto hebben, moeten zelf actie ondernemen. "Door het aanbrengen van een extra startonderbreker of een stuurslot. Dat zijn systemen om je auto beter te beveiligen. De kosten zijn wel voor de eigenaar van de auto", zegt Harald Bresser van de brancheorganisatie RAI.