Met teenslippers achter het stuur? 90 euro boete in Frankrijk, 80 euro in Spanje

Het eerste drukke vakantieweekend in Frankrijk, afgelopen zaterdag: file op de A7-snelweg in het zuidoostelijke Valence.
Belga Het eerste drukke vakantieweekend in Frankrijk, afgelopen zaterdag: file op de A7-snelweg in het zuidoostelijke Valence.
Vanwege corona kiezen vakantiegangers deze zomer meer dan ooit voor de auto.  Verkeersregels en boetes in de Europese landen kunnen echter fel verschillen. Zo riskeer je in Frankrijk 90 euro boete als je met teenslippers achter het stuur zit. De Nederlandse webwinkel beslist.nl heeft de meest opvallende verkeersregels opgelijst om duidelijkheid te scheppen.

Zo is in een aantal landen, zoals in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, flitspaalsignalering op alle apparatuur verboden. Dus ook op navigatiesystemen, smartphones en tablets. In Frankrijk staat hier zelfs een boete op van 1.500 euro.  

Actieve mobiele flits-apps zijn in ons land, Oostenrijk, en Tsjechië verboden, maar apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is wel toegestaan. Het advies is daarom ook om voor vertrek goed na te gaan welke regels van toepassing zijn.

Spanje, Noorwegen en Nederland zijn, vergeleken met andere Europese landen, relatief duur als het gaat om de gemiddelde hoogte van verkeersboetes. In Finland en Zweden zijn veel boetes inkomensafhankelijk. Ook in deze landen kan een overtreding een aardige duit kosten. In Letland en Servië kosten boetes voor verkeersovertredingen gemiddeld het minst.

In steeds meer landen moet je een zogenoemde ‘Rettungsgasse’ of reddingsstrook vormen bij een file of bij sterk vertraagd verkeer. Behalve in Duitsland is dat ook in Oostenrijk en sinds kort ook in ons land verplicht, en het wordt aangeraden in Zwitserland. De hulpdiensten hebben  niet de gewoonte om de pechstrook te gebruiken als ze ergens naartoe willen. Je wordt er daarom geacht om, wanneer je aansluit in een file, een strook in het midden vrij te houden voor hen.

Wie op de linkerrijstrook rijdt, moet zo links mogelijk aanhouden, wie op de middenrijstrook of rechterrijstrook rijdt, zo rechts mogelijk. Op die manier krijgen de hulpdiensten vlot vrij baan. Veel buitenlanders kennen de regel niet. Bij zware ongevallen in Duitsland is dan ook vaak te horen dat de hulpdiensten gehinderd waren door (buitenlandse) bestuurders die niet op tijd aan de kant gingen.

In sommige landen moeten automobilisten rekening houden met boetes als zij met teenslippers rijden. Zo krijg je in Spanje een boete van 80 euro als je met slippers rijdt. In Frankrijk bedraagt het boetebedrag zelfs 90 euro.

Brildragers zijn in Spanje, Frankrijk, Portugal en Zwitserland wettelijk verplicht om een reservebril bij zich te hebben. Meer info over vakantieboetes vind je in de graphic hieronder.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Smeekens

  Ik rij steeds blootvoets. Heb je het meest en best contact mee met pedalen

 • Roger Horemans

  Afneembare trekhaak moet eraf , als men hem NIET gebruikt Inklapbare ingeklapt zijn

 • ingrid grieten

  @Sven Verfaillie in de wet staat dat men gesloten schoeisel moet dragen tijdens het autorijden ook in de meeste andere landen.

 • André Decrock

  Wat flitsmeldingen betreft heeft TomTom een regeling met Frankrijk , dus die moet men niet uitzetten met een Tom Tom

 • Patrick vincke

  Dit is echt niet meer weten wat gedaan om de automobilist te pesten