Met deze Formule 1-auto mag je echt de openbare weg op

Silverstone Auctions
Wil je je iedere dag Stoffel Vandoorne voelen, ook op weg naar je werk? Dat kan met deze Formule 1-auto. De 370 pk sterke Lola-racewagen is namelijk toegelaten op de openbare weg en kost slechts 60.000 euro. Het slechte nieuws is dat dit exemplaar net verkocht is.

De auto bracht onlangs tijdens een veiling op Silverstone meer dan £ 50.000 op, oftewel zo’n 56.000 euro. Wat krijg je voor dat geld? Een échte Lola formule 1-chassis uit 1996. In dit chassis zou in principe een 3.0 liter V8 formule-1 motor van Cosworth moeten liggen, maar de motor was op geen enkele manier aan te passen zodat-ie aan de emissie-eisen zou voldoen. In plaats daarvan is de Lola F1R voorzien van een 2,0 liter Cosworth-motor met turbo, die momenteel ongeveer 370 pk produceert.

Silverstone Auctions

De Britse firma Lola Cars uit Cambridgeshire begon 15 jaar geleden met het bouwen van een Formule 1-auto die in Engeland op de openbare weg zou mogen rijden. Dat zij hier vijftien jaar over hebben gedaan, zegt wel iets over wat voor een helse klus dit was. 

Silverstone Auctions

De Annison F1-R werd in 2009 voltooid. Het moge duidelijk zijn dat er verschillende subtiele veranderingen zijn aangebracht om goedkeuring te krijgen van de Britse keuring. Zo is de racer voorzien van een handrem en zit er een witte nummerplaat op de voorkant.

Silverstone Auctions

De auto kon ook niet zo laag worden als een echte Formule 1-auto. Ondanks de alsnog geringe speling tussen auto en wegdek, is de Formule-auto volgens de huidige eigenaar goed te rijden in het dagelijkse verkeer en zeer gemakkelijk te besturen. 

Silverstone Auctions

Een nadeel is dat er slechts plek is voor één persoon aan boord en dat diegene zich moet insnoeren in een zespunts race-gordel. Harry Whale, specialist in oldtimers op Silverstone Auctions, zei: "Het was heel spannend om deze ongelooflijk unieke auto bij onze verkoop te hebben. Het is de enige F1-auto ooit die zo gebouwd is dat je ermee de openbare weg mee op mag en alleen daarom al uniek."
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Dat is een racewagen die het uiterlijk heeft van een open cockpit Formulewagen, maar het is zeker geen Formule 1 wagen!

 • Jos Vermeulen

  Me als Stoffel Vandoorne voelen? Dan ga ik toch vaak langs de weg staan met een wagen die niet meer verder wil.

 • Febe Chapin

  Die staat veel te hoog voor een "formula 1" wagen, maar het moet wel over de bermen kunnen natuurlijk. Redelijk nutteloos concept.

 • Jean De Grande

  F-1 van 1996? Mag nu misschien nog meedoen bij de formule Renault of dergelijke.

 • heiko werner

  De erste 200 Meter op Belgische wegen en je hebt een puzzel