Mercedes van Adolf Hitler wordt geveild in VS

Hitler in de 'Super Mercedes'.
AFP Hitler in de 'Super Mercedes'.
Een Mercedes die nog door de vroegere Duitse dictator en nazileider Adolf Hitler gebruikt werd voor verplaatsingen in eigen land, zal op 17 januari onder de hamer gaan in de Amerikaanse staat Arizona. Dat heeft het veilinghuis Worldwide Auctioneers woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een wagen die ooit nog een Belgische eigenaar had.

De Mercedes-Benz 770K Grosser, die ook bekend stond als de 'Super Mercedes', kon een snelheid tot 160 kilometer per uur halen. Toch werd de Duitse wagen in het Derde Rijk vooral gebruikt voor propagandadoeleinden. Zo zette Hitler de wagen in tijdens een parade voor de viering in Berlijn in 1940 van de capitulatie van Frankrijk. Ook voor een bezoek van de Italiaanse leider Benito Mussolini kwam de wagen uit de garage.

Aan het eind van de oorlog nam het Amerikaanse leger de Mercedes in beslag. Het voertuig belandde toen kortstondig bij het wagenpark van de militaire politie. Kort na WO II kwam de auto dan terecht bij een Belgische eigenaar, die het voertuig later wel weer van de hand deed. Wie de huidige eigenaar is, heeft het veilinghuis niet gezegd.

De veiling vindt op 17 januari plaats in de stad Scottsdale, in de westelijke Amerikaanse staat Arizona. Tien procent van de opbrengst gaat naar bewustmakingscampagnes over het nazisme en de holocaust. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Je zult zien hij gaat nog veel poen opleveren ook. Nu een deel gaat naar het goed doel maar toch.

 • nikita lambier

  na duizenden moorden op onschuldigen zitten ze hier te praten van een veiling van een stuk ijzer vol met bloed schandalig dat ze dat nog in het vizier durven brengen daaraan zie je dat een mens rapper vergeet dan een dier gewoon VERNIETIGEN na al deze jaren krijgt hij terug zoveel aandacht terwijl ze al deze gruweldaden beter zouden laten rusten kwestie maar van respect voor getroffen families

 • David Bakker

  In Amerika? Dan zullen er bewonderaars genoeg zijn.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Dat was nog in de tijd dat de paardenkracht van de motor nog niet rechtevenredig was met de mechaniek. Je moest toch al een serieuze held zijn om daar 160 km/u mee durven te rijden. Wie gaat die auto kopen? Ah, Mel Gibson natuurlijk.

 • johan vermeersch

  Fantastisch!